Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttefamiljer > Familjen Nils & Britta Edvardson

Familjen Nils & Britta Edvardson

Nils och Britta Edvardsson

Nils och Britta Edvardsson

NILS EDVARD EDVARDSON
(f. 1911 i Bosjö bruk – d. 2004 i Vikmanshyttan)

Gift 1943 med:
BRITTA VIKTORIA PALMQUIST
(f. 1914 i Stockholm – d. 2010 i Hedemora)

Barnen: Urban, Torgny, Magnus, Göran, Olle, Anders, Sverker

Nils föddes i en syskonskara av åtta, fem bröder och tre systrar i Bosjö bruk två mil norr om Filipstad. Hans far var skogvaktare och modern skollärarinna. Efter avslutad examen vid läroverket i Filipstad började Nils jobba på lådfabriken i Filipstad.

1929 flyttade han till Hellefors och fick anställning på Brukets inköpsavdelning. Tio år senare sökte sig Nils till Gusums Bruk, vidare en kortare sejour på SAAB i Linköping innan han 1942 började som inköpare på Marabou i Stockholm. Nils avrundade sin karriär i Stockholm med jobb vid ASSI, AB Statens Skogsindustrier.

I huvudstaden träffade han Britta och de gifte sig i S:t Görans kyrka i juni månad 1943.

Då Nils trivdes bäst på landet sökte han nytt jobb, denna gång i Uddeholm. Dit flyttade familjen 1944. I januari 1951 bosatte sig Edvardsons i Vikmanshyttan när Nils tillträdde tjänsten som inköpschef. 1970 övergick han till en tjänst som inköpare vid Avesta Jernverk och arbetade där till 66 års ålder.

Britta var storstadsflicka, född i Stockholm i en familj där fadern var skräddare. Efter avslutad realexamen 1933 började hon arbeta på Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt.

Brittas fritidssysselsättning bestod bland annat i att dreja och hålla på med keramik. Hon designade och tillverkade den en gång så berömda degelvasen, med anknytning till gamla tiders degelstålsverksamhet. Hon var också intresserad och kunnig hantverkare inom sömnad och virkning. Och hon älskade att måla.

Nils främsta hobby var vistelse i skog och mark, med svamp- och bärplockning. Nils gladde sig mycket åt det arbete som lades ner i Vikmanshyttans Bruksmuseum. Han besökte på äldre dar ofta dess utställningar, musik- och sångaftnar. Nils var alltid mån om familjen, sina nära och kära. Han levde ett sunt och rikt liv.

BARNEN
Urban 1944 sambo m. Gunilla Holte
Torgny 1945 g.m. Eva Waern
Magnus 1948 g.m. Britta Calles
Göran 1953 – 1984
Olle 1953
Anders 1955 g.m. Lu Hai Ying
Sverker 1955