Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Anna Sundkvist fostrade elva barn

Anna Sundkvist fostrade elva barn

Anna Sundkvist

Anna Sundkvist

Anna föddes med efternamnet Fogel i ett soldattorp i Mässingsbo 1877. Fadern var soldat och gjorde varje år omkring tre veckors övningar, ibland längre beroende på tillståndet i landet.

I samband med att fabriken byggdes flyttade familjen till Turbo. Då hade Anna hunnit med skolgången och dessutom ”gått fram”. Som ung flicka började hon tjäna piga i bondgårdar där arbetsdagen kunde bli nästan hur lång som helst. För detta hade Anna förutom mat, husrum och lite kläder, 30 kronor om året.

19 år gammal gifte hon sig och blev Turbo trogen fram till 1912 då hon och familjen flyttade till Högtjärnssveden. Hela 1920-talet blev en bekymmersfull tid då maken insjuknade samtidigt som hon hade fem hemmavarande barn att ta hand om. År 1930 gick maken bort och Anna stod ensam med sina telningar.

Det blev naturligtvis en svår tid, den som följde. Klockan blev för det mesta sent in på kvällarna innan läggdags. Men som hon uttryckte det:
”– Jag var förstås van vid fattigdomen från mitt föräldrahem…”

Mor Anna tillbringade sina sista år i det gamla pensionärshemmet i Vikmanshyttan, det som låg i den svåra uppförsbacken längst upp i Tallgatan. Att hon satte stort värde på alla bekvämligheter kan man gott förstå. Förutom samvaron med pensionärsgrannarna kunde det bli ett och annat handarbete. Tidigare hade hon varit en både flitig och duktig spinnerska.

Anna Sundkvist gick bort år 1967.