Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Karin Sandberg – ”det hände alltid saker kring Karin”…

Karin Sandberg – ”det hände alltid saker kring Karin”…

Karin Sandberg

Karin Sandberg

I den Byhlinska familjen i Utah, föddes i november månad 1923 dottern Karin, näst yngst bland fem ättelägg.

När skolan var avklarad var det dags att bidra till familjens försörjning och den det passade den livliga bondflickan utmärkt. Yrkesbanan inleddes i Hedemora, som elev hos hårfrisörskan Helga Eriksson. Redan som 17-åring fick Karin anställning hos Söderlunds damfrisering, även detta i Hedemora.

Åren gick och Karin satte eget bo med vikmanshyttegrabben Gunnar Sandberg. Hon tog paus i frisörsyrket, födde två döttrar och familjen kunde med hjälp av släkt och vänner bygga ett egnahem i Solhaga i slutet av 1940-talet. I källaren av denna fastighet inreddes en frisersalong. Karin fortsatte sedan sitt värv ända in på 1990-talet.

Under ungdomsåren deltog Karin i ortens ungdomsklubb med liv och lust och fick verkligen utlopp för intresset för teater och revy. Hon medverkade i många olika föreställningar som sattes upp.

Redan i unga år fanns intresset att röra på sig. Karin sportade exempelvis i VIF:s framgångsrika damlag i fotboll. I sällskap med maken Gunnar återskapades idrottsintresset, främst skidåkning. Under 1960-1970-talen uträttade makarna Sandberg ett arbete bland brukets ungdomar som sedan gått till historien: ”Det var tider det, då det verkligen hände saker i Vikmanshyttan…”.

Under pensionärsåren trivdes Karin gott, ofta vid sommarstugan vid Stora Norn. Ohälsan gjorde sig emellertid påmind och Karin Sandberg gick ur tiden i julmånaden 2007.