Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Lennart Pettersson – smeden som blev smidesmästare och brandchef m.m.

Lennart Pettersson – smeden som blev smidesmästare och brandchef m.m.

Lennart Pettersson

Lennart Pettersson

Den borne upplänningen Lennart Pettersson kom med sin familj till Vikmanshyttan vid nio års ålder. Han föddes i Simtuna. Redan fem år senare fick han erhöll han sitt första jobb vid Wikmanshytte Bruk, på lantbruket. Men arbetslivet i stålverket hägrade och efter att ha provat på olika sysslor blev han så småningom smed. Året var 1939. Och redan efter ytterligare några år hade den idoge brukskarlen Pettersson kvalificerat sig för befattningen smidesmästare – ett av de finaste jobben som en arbetarpojke kunde få…

Fritiden: under tidiga Vikmanshyttan var Lennart P. verksam inom soc.dem. ungdomsklubben och var också en tid ess kassör. Vid sidan av detta intresse medverkade han i ortens orkesterförening. Det var emellertid inom idrottsföreningen han lade ner mesta av sin lediga tid, som aktiv inom gymnastik, slalom, fri idrott och tyngdlyftning. Också som ledare för brukets gymnastikavdelning uppmärksammades han från förbundshåll. Han var dessutom en av förespråkarna för slalombacken vid Kartjärn. Lennart P. hann även att engagera sig i den lokala fackföreningen inom SALF.

Och inte nog med detta – han skötte under många år brandchefssysslan vid Wikmanshytte Bruk.

Till sist ett litet kuriosum: ”stålmannen” Lennart Pettersson var en duktig ”trägubbe”, det vill säga mycket intresserad och kunnig i diverse träsnickerier.

Sjuttiotre år gammal gick Lennart Pettersson bort, år 1987.