Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Fredrik & Ester Löfgren – 1958 års guldbröllopspar firade med extra festlig julafton

Fredrik & Ester Löfgren – 1958 års guldbröllopspar firade med extra festlig julafton

Ester och Fredrik Löfgren

Ester och Fredrik Löfgren

Extra festligt blev det hemma hos Ester och Fredrik Löfgren när de firade jul-afton år 1958. Inte bara ett vanligt julfirande utan samtidigt också en annan hög-tidsdag i centrum, nämligen ett guldbröllop. De trivsamma och minst sagt stolta makarna i Solhaga kunde fira 50-årsjubiléet med bibehållet humör och bästa sämja, avkänd ”Ester & Fredrik-kvalitet”.

Ester föddes i Kvistbro i Närke, kom med familjen i sjuårsåldern till Vikmanshyttan medan Fredrik tillhörde det genuina vikmanshyttesläktet och född i London (det tidigare flerfamiljshuset utmed Storgatan). Ester bodde i Gröna Lund bara ett stenkast från London – och därmed är nästan hela sagan berättad om den första kärleken…

På julaftonen 1909 stod alltså bröllopet, de bosatte sig i Fredriks föräldrahem då fadern nyligen gått bort. Sedermera bodde de i egen villa. Barnaskaran kom att bestå av en flicka och två pojkar. Ester var alltid en omsorgsfull husmor och fostrad på gammal bästa vis.

Fredriks aktiva tid vid Bruket omfattade 60 långa år, i huvudsak som snickare. Han började emellertid i bolagets kvarn, var ett tag springpojke på brukskon-toret men gick sedan i snickarlära. I unga år var Löfgren med om att starta ortens ungdomsklubb, var dessutom engagerad i metallavdelningen. Redan före idrotts-föreningens (VIF) tillkomst deltog han i förekommande idrottsbegivenheter.

 

Fredrik Löfgren föddes år 1886 och gick bort 1967 medan Ester Löfgren levde mellan åren 1887 och 1962.