Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Ställar-Arne Karlsson trakterade minst 6 instrument

Ställar-Arne Karlsson trakterade minst 6 instrument

Arne Karlsson

Arne Karlsson

Han var född 1915 i Smedjebacken men kom via Hagfors till Vikmanshyttan vid åtta års ålder. Här kommer några rader på pränt om verktygssliparen och musikern Arne Karlsson.

Första tiden jobbade han i valsverket, inledningsvis på rätarhällen sedan som smörjare. Därefter kom han till centerlesslipningen och från 1950-talets början tillhörde han mekaniska verkstaden. Vi minns Ställar-Arne, som han kallades, som en synnerligen skicklig och pålitlig yrkesmänniska.

Arne var känd och erkänd även i musikkretsar. Han var en mycket duktig musiker och trakterade bl.a. trumpet, saxofon, klarinett, dragspel, piano och cello. Första musikengagemanget hade han som 13-åring på Knåsens dansbana, där han tillsammans med kamraten Arvid Aronsson spelade dansmusik. Gaget lär ha uppgått till hela fem kronor!

Arne spelade i en rad musikkapell. Det började med Cid Ranchos, fortsatte i Crescendo, sedan följde en tid med eget kapell, Karl-Arnes. Musicerandet gick vidare i Kultis och slutade i Allan Norrlunds orkester från Hedemora.

När Salongsorkestern var verksam på bruket var han dess cellist. Dessutom blåste han i flera år trumpet och klarinett i musikkåren. Han hade även förtroendeuppdrag inom musikvärlden, bland annat som kassör och musikförmedlare i Svenska Musikerförbundet.

Fritiden räckte också för en del friluftsliv, med en och annan fisketur som särskild avkoppling. I ungdomen tävlade han framgångsrikt på skidor.

Arne Karlsson som blev 61 år gammal, gick bort 1976.