Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Fredrik Hammarström – masmästare på 1800-talet

Fredrik Hammarström – masmästare på 1800-talet

Fredrik Hammarström

Fredrik Hammarström

Vi presenterar här nedan en något annorlund ”personakt” som i skrivande stund skulle behövas kompletteras med fler uppgifter kring person, yrkes- och levnadsförhållanden.

Det började med ett telefonsamtal till före detta vikmanshyttesonen Håkan Hammarström, numera boende i Lidingö, som berättade att hans familj är ägare till ett gammalt fotografi föreställande masmästare Fredrik Hammarström, född år 1825. Fredrik är farfars farfar till Håkan.

Fredrik Hammarström, troligtvis med rötter i Ore, måste ha varit verksam i VIkmanshyttan under den Ulffska eran då brukets första disponent Carl Reinhold Ulff regerade. En tid då den näst sista hyttan var i drift på Hyttbacken. Kvar från den tiden finns ju rostugnen som uppfördes 1863-64 medan själva hyttan blåstes ner redan år 1904.

Denna dokumentation kring masmästare Hammarström måste vi försöka få utredd i mesta möjlilga omfattning och innehåll. Hjälp efterlyses med denna brukshistoria som säkerligen finns någonstans och som har sin givna plats på vår hemsida – och framför allt i vikmanshytteindustrins förflutna.

Fredrik Hammarström kan här beskådas, ett fotografi som togs på hans 75-årsdag, 1900.

Hör av dig, om du har något att berätta!