Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Karl-Åke Hagman – Mr tyngdlyftning himself

Karl-Åke Hagman – Mr tyngdlyftning himself

Karl-Åke Hagman

Karl-Åke Hagman

En av 1900-talets bruksprofiler lämnade oss i Vikmanshyttan inför stundande julhelg 2007, 85 år gammal – vi tänker på den genuina brukskarlen, den respekterade smeden och VIF-aren Karl-Åke Hagman.

I oktober månad 1922 kom Karl-Åke till världen. Efter avklarad skolgång var det – som brukligt var på den tiden – dags att knyta de första kontakterna med Bruket. Och han blev en av ”aristokraterna”, efter sju års lärotid blev han befordrad till smed, det ”finaste” en brukspojke kunde bli inom vikmanshytteindustrin. Åren gick men hans yrkesgärning bestod. Tills dråpslaget inträffade. Hösten 1976 kom som bekant beskedet om den gamla industrins nedläggning och därmed skulle också smedjan bort.

Karl-Åke Hagman var en av de anställda som starkast motsatte sig bolagets försvinnande och stred mest för en önskad fortlevnad – men ingen lyssnade, kan man uttrycka det… Karriären avslutades i stället i en av ersättningsindustrierna, i SSAB-verkstadens plåtverkstad.

Idrotten kom också tidigt in i brukspojken Karl-Åkes liv. Under första hälften av 40-talet bildades inom ortens idrottsförening en tyngdlyftningssektion, som snart nog blev hans skötebarn nummer ett. Under många år skötte han sektionen nära nog på egen hand och deltog dessutom aktivt i verksamheten. Flera fina framgångar i serielyftningen och även för egen del blev belöningen. Han blev som alla förstår Mister Tyngdlyftning himself, under ett halvt sekel ska tillläggas.