Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Lennart Fälth – en arbetsmänniska av stora mått

Lennart Fälth – en arbetsmänniska av stora mått

Lennart Fälth

Lennart Fälth

Lennart Fälth var västgöte till börden, född i falköpingstrakten. Året var 1924. Redan i unga år provade han på att jobba hos traktens bönder, var aldrig rädd för att ta i och älskade dessutom de djur som skulle skötas.

Till Dalarna kom Lennart genom sin brors försorg som återfanns i Svartnäs utanför Falun. Där väntade mestadels skogsarbete för för arbetskarlen Lennart. Efter rekryten vid I 13 i Falun provade han på olika jobb, var brobyggare i Rättvik, tjänstegjorde som vakt (Städernas Vakt) i Borlänge. Ny kontakt med jordbrukets vardag skedde i Västanhede och efter en ”mellanlandning” i bland annat Garpenberg kom han till Vikmanshyttan 1957.

Det blev nära nog två decennier vid Wikmanshytte Bruks lantbruk innan verk-samheten lades ner (1973) och Lennart Fälth blev egen företagare, inom den lokala transportverksamheten. Med egna maskiner bedrev han entreprenadföre-tag.

Lennart Fälth var en aktiv och utåtriktad person, var bland annat engagerad i ortens midsommarfirande under en lång rad av år. Och hade ett genuint motor-intresse med go-kart som nummer ett. Det resulterade i att sonen Tommy efter några år blev en av landets främsta go-kartåkare. Här kan man tala om support och engagemang från fader Lennarts sida.

Allt för tidigt gick Lennart Fälth bort i slutet av april månad 1984.