Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Bror Enberg – en av bruksmusikens stora eldsjälar

Bror Enberg – en av bruksmusikens stora eldsjälar

Bror Enberg

Bror Enberg

I en syskonskara av fem, tre pojkar och två flickor, växte vikmanshyttesonen Bror Enberg upp i början av 1920-talet. Födelseåret är 1920 och de stolta föräldrarna hette Hildur och Georg Enberg.

Den lyckliga händelsen ägde rum i London (en av många flerfamiljskaserner i samhället) där familjen bodde tills egnahemmet i Solhaga stod klart som ett av de allra första där – år 1929.

Efter avslutad skolgång blev det traditionellt arbete i verket – från 1 maj 1935 . Arbetsgivaren var förstås Wikmanshytte Bruk. Det blev till slut sammanlagt 47 tjänsteår. På grund av nedläggningen av den gamla stålindustrin, där Bror mestadels jobbade, blev den sista tiden minst sagt turbulent. Det slutade med förtidspension år 1982.

ELDSJÄL – OCH MÅNGÅRIG MUSIKER

Det började för Bror Enbergs del med trummor. Det var dags att göra rekryten vid dåvarande I 13 i Falun. Han hade turen att medverka i ett storband – en bataljonsorkester – som bildades i den vevan. Så mycket av det militära övningarna blev det aldrig om – bara spela, spela…

Militärtiden var slut och Bror återvände hem till Vikmanshyttan. Engagemanget växte, det rörde sig både om Musikkåren och Salongskorkestern, som trumslagare. Och så sjöng han i Hembygdskören, i tenorstämman. Dansmusik följde, först i Karl-Arnes orkester 1943-45, sedan i Crescendo och från september 1947 och drygt tre decennier framåt i Gösta Krantz orkester från Krylbo.

Inte nog med detta, i ungdomen medverkade Bror Enberg i ungdomsklubbens revygäng. När spelmansgillet var i gång under första hälften av 1970-talet var han en av musikanterna. Midsommarmusik har haft Bror som en stor tillskyndare, o s v, o s v.

FRILUFTMÄNNISKAN BROR ENBERG

Vi får under inga omständigheter glömma bort att berätta att Bror var en fri-luftsmänniska av stora mått. Han älskade att koppla av med en fisketur till sommarstugan på Stora Norn eller genomföra en jakt i närbelägna skogar. Älg-jakt förstås, men också, och lite ovanligt kanske, rävjakt. Det lär ha blivit nära hundratalet micklar nedlagda under årens lopp

… OCH VIKMANSHYTTANS VÄL OCH VE

Även den sociala samvaron har varit viktig för Bror Enberg. En hjälpande hand hade han ofta delat ut, främst till Folkets hus och Bruksmuseum. Kon- takten med bruksfolket och gärna med tillresta besökare i olika sammanhang, var ett signum för hans livsstil.

Bror Enberg tillbringade sin ålders höst dels på seniorboendet i Hästskon i Vikmanshyttan men också på äldre boende i Hedemora.

En höstdag i mitten av november 2008 lämnade hedersmannen Bror Enberg jordelivet.