Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Göran Elg – med bestämda åsikter utan överord

Göran Elg – med bestämda åsikter utan överord

Göran Elg

Göran Elg

Göran Elg hade småländskt påbrå men född på Svartå bruk år 1906 där familjen bodde vid det laget. Flytten till Vikmanshyttan visade sig bli en permanent historia och det var inte tu tal om annat än att smedsonen skulle axla fader Bror Ulriks mantel, och detta tillsammans med bröderna Ruben och Hilding. Yrket återkom i den småländska släkten sedan flera sekler tillbaka. Den stora Elgsfamiljen kom förresten till bruket redan 1911. Göran tjänade Wikmanshytte Bruk i hela sin aktiva tid.

År 1937 bildade Göran familj. Unga damen Ellen Englund från Sågarbyggningen i Ingvallsbenning blev hans hustru.

Elgs Göran var en händig karl med stort intresse för omkringliggande natur. Detta resulterade bland annat i en trivsam sommarstuga vid sjön Dalkarlen där åtskilliga timmar ägnades åt avkoppling men också till nödvändig stugskötsel. Han var även intresserad av diverse hantverk, lärde sig hantera och forma lera i minnesvärda keramikalster . Dessutom duktig träsnidare och tecknare – och på äldre dagar en passionerad amatörfotograf.

Någon större föreningsmänniska blev han aldrig, med ett par undantag när. Det handlade om engagemanget i ortens hemvärn och ett förtjänstfullt arbete i Hembygdsföreningens initialskede. Jo, vid tiden för det gamla Brukets nedläggning ställde den gamle smeden upp, bidrog så gott det gick till att få Vikmanshyttan på fötter igen…

Göran Elg gick bort år 1989 åttiotvå år gammal.