Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Clara Carlsson – duktig bonde men även resenär och hantverkare

Clara Carlsson – duktig bonde men även resenär och hantverkare

Clara Carlsson

Clara Carlsson

Clara Carlsson förblev norrhyttebo i sju decennier men var född ( år 1915) och uppväxt strax söder om Hedemora, närmare bestämt i familjen Mattsson i Stubbersbo. Om det nu var ödet som bestämde eller den ambitiösa Clara själv blev hon under alla förhållanden kvar i det skrå som hon lärt känna och förälskat sig i. Under ungdomsåren arbetade och praktiserade hon i ett flertal gårdar. Den bondjäntan hade också turen på sin sida i och med att hon redan i unga år träffat sin blivande make, Stora Skedvikarlen Eric Carlsson.

Äktenskapet stod år 1938 och började sitt bonderi i Folkärna, i Krommersbo i Åsgarn. Redan året efter förvärvade de unga makarna Fjälmansgården i Norr-hyttan. Andra världskriget var ett faktum och husbonden kallades in att försvara fosterlandet samtidigt som hans politiska engagemang växte alltmer.

Och för hustrun Clara var det bara att hugga i – och det gjorde hon med stor bravur. Ofta var hon ensam om gårdens skötsel och om familjen som så småningom kom att bestå av tre döttrar. Tilläggas ska att maken fortsatte sin politiska karriär med att bli invald i riksdagen, år 1958. Detta hade bland annat till följd att makarna slutade med jordbruket i början av 1960-talet. Åkrarna arrenderas ut.

Familjen Carlssons mått och steg förändrade husmors göranden – och ansvar. Hon kunde återigen idka sina tidigare intressen vad gällde hantverk som vävning, stickning och klädsömnad. Tack vare införskaffade färdigheter i yngre år blev det också ett och annat broderi. Vidare var släktforskning ett stor intresse liksom djur och natur. Hon älskade också att resa och under årens lopp besöktes släkt i det stora landet i väster, turistresor i Sovjet och Sibirien. I Afrika besöktes bland andra länder som Egypten och Etiopien. Under ett par omgångar gick resan tillsammans med maken Eric till Nordkalotten.

Och inte nog med detta, Clara hann med att fungera som kyrkvärd i Vikmanshyttans kyrka, ordförande i Centerns kvinnoförbund samt engagerad medlem i NTO och Röda korset.

Clara Carlsson var en flitens människa, där hon återfanns hände det alltid saker och ting. Nu är Clara borta, hon blev 93 år gammal och lämnade det jordiska livet vid midsommartiden 2008.