Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Margit Börjegren – en sann eldsjäl!

Margit Börjegren – en sann eldsjäl!

Margit Börjegren

Margit Börjegren i vikmanshyttedräkt

Margit Börjegren trodde nog alla om gott! Hennes positiva läggning kom kanske från östgötamyllan, från arvet och uppfostran i Ödeshög. I Vikmanshyttan var hon emellertid en aktiv och engagerad person med många och viktiga järn i elden.

Just eldsjäl är en beteckning som karakteriserade Margit. Hon älskade exempelvis kyrkan där engagemanget i Arbetskretsen och kyrkvärdskapet under många år bara är några exempel. Hon bidrog till att göra bruksamhället bättre, men hade även förmågan att titta utanför landets gränser. Margit tog initiativ till internationell hjälp och såg till att genom kyrkan bistå det tanzanianska folket.

Väva, sy, brodera – allt blev i Margits händer till fina konsthantverk! Hon medverkade i vävstugans framgångsrika arbete och vi kan inte glömma hennes vävar – fina färger och hårt slagna! Margit hade dessutom förmågan att dela med sig av sina kunskaper och färdigheter. Även i detta sammanhang visade sig det som för henne var en självklarhet, ett signum – att hjälpa till.

Ej heller att förglömma var det Margit som komponerade och framställde Vikmanshyttans bruksdräkter. På senare år blev hon en uppskattad funktionär i Bruksmuseum, där hon ställde upp med lika stor glädje som pliktkänsla.

Vi minns Margit som den härliga människa hon var, med öppenhjärtligt sinnelag och stor initiativrikedom!

Margit Börjegren lämnade jordelivet i december 2001, 74 år gammal.