Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Axel Bergman – ”järnvägare” utan att spåra ur…

Axel Bergman – ”järnvägare” utan att spåra ur…

Axel Bergman

Axel Bergman

Vi minns Axel Bergman som en av de många rekorderliga arbetarna på Bruket. Visserligen var han inte född i Vikmanshyttan men kom å andra sidan redan i barndomen att etablera sig där med sin far och mor och många syskon. Dagens ljus såg han i Torsåker.

Axel hann arbeta på de flesta avdelningarna inom stålverket. Längsta tiden var han knuten till byggnadsavdelningen som järnvägare. Det vill säga under 30-talet år jobbade han som växlare på bruksjärnvägen och sedermera som lokförare. Till semestern 1969 gjorde han sitt sista skift, de sista åren som portvakt.

Bergmans Axel hade aldrig några fritidsproblem, varken under sin aktiva tid eller efter pensioneringen. Genom promenader i skog och mark med sin kära hund i sällskap eller återkommande cykelturer höll han igång. Ingen kunde klaga på hans kondition. Sommarstugan i Ulftjärn fick också besök titt som tätt.

I ungdomen, det får vi inte glömma bort att berätta, framstod Axel som en av de allra bästa fotbollsspelarna inom VIF. Då talar vi om tidigt 1920-tal.

Axel Bergman slutade sina dagar år 1991.