Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Arvid Aronsson – med musik och fiske som hobbies

Arvid Aronsson – med musik och fiske som hobbies

Arvid Aronsson

Arvid Aronsson

Arvid Aronsson kom till världen en septemberdag 1905. Detta skedde i Hultåsa utanför Falun där han också tillbringade tiden fram till de första tonåren. Tretton år gammal flyttade familjen Aronsson till Vikmanshyttan. Och året efter gick han ut i förvärvslivet och arbetade de tio närmaste åren på lantbruket.

Aronsson sadlade om – om uttrycket tillåts – och till stålindustrin. Provade först på yrken som smeddräng, murhantlangare och martinarbetare men hamnade sedan – och för gott – i valsverket som materialman. Sammanlagt 52 tjänsteår blev slutfacit för Arvid Aronssons del, pensioneringen ägde rum när hösten var på väg år 1970.

Musiken, att spela dragspel, var i tidiga år Aronssons stora fritidsintresse. Tillsammans med vikmanshyttemusikanterna Arne Karlsson och Gunnar Viberg (Arne trio) bildade han ett musikkapell som förnöjde danspublik lite varstans i bygden. Längre upp i åldern framstod fisketurerna som hobby nummer ett.

Vi ska också nämna, att Arvid Aronsson i unga år studerade Hermods lantbruksskola i avsikt att bli rättare. Dåliga tider inom jordbruket och låga förtjänster gjorde att han slog det jordnära yrkesvalet ur hågen.

Arvid Aronsson gick ur tiden år 1981.