Gamla Vikmanshyttan > Gamla industrin > Ett unikt gammalt redskap

Ett unikt gammalt redskap

Slaktmask

Slaktmask

Det är just vad det är, eller rättare sagt var. Och som användes inom lantbruket i tider som flytt. Vad kan det då handla om? Inte särskilt bara att försöka gissa sig fram till ett rätt svar…

Jo, redskapet är/var en slaktmask som kom till användning när de större djuren inom lantbruket skulle avlivas, sådana som oxar och hästar.

Slaktmasken var uppbyggd av kraftigt läder, stor nog för att spännas fast för ögonen på djuret. Det var således klart att detsamma inte på något skulle kunna se eller uppfatta att ”något” var på gång. Masken är försedd med ett hål i mitten upptill. I detta hål sattes en sprint som i sin tur slogs in i djurets huvud.

Vi tycker nog att det var ett klumpigt sätt – kanske på gränsen till djurplågeri – men det berättas att ”om sprinten träffades med en perfekt slag var djuret dött på nolltid. Djuret behövde alltså inte genomgå något lidande.

Hur det sedan är ställt med följande information kan man väl både tro och inte tro på: innan avlivningen påbörjas var seden den att slaktaren skulle bjudas på en och annan stärkande dryck.

Under alla förhållanden rör det sig om ett helt unikt redskap som nyttjades där bolagets lantbruk huserade. Men det förstås för mycket, mycket länge sedan!