Gamla Vikmanshyttan > Förenings- & kulturliv > Ett kylslaget kom-i-håg

Ett kylslaget kom-i-håg

Så här var det:

Det spelades curling på tennisbanan när det nya året endast var några dagar gammalt. Och Östen Jansson passade på att lägga beslag på mästartiteln i pimpelfiske i konkurrens med trettiotalet deltagare. Kylan satte in på allvar, kvicksilvret kröp ner till dryga 30 minusgrader. Trots den kyliga väderleken – ca 15 grader – kunde vikmanshyttescouterna genomföra sin 20-dagknutfest och köplusten var anmärkningsvärd stor, bara dansen kring granen frös inne.

Frös fram kan man väl säga att några lodjur gjorde i trakten av Stora Norn. Mera på hemmaplan kunde man titt som tätt iakttaga ett antal fasaner som kom fram till en del gårdar för att äta. Kostnadsförslaget för den komman bruks-kyrkan låg färdigt och slutade på 420.000 kronor…

Jo, det handlar om 1963 års begynnelse som tycktes gå i Kung Bores anda.

Östen Jansson

Östen Jansson

Men åter till den där pimpeltävlingen och Östen Janssons triumf. Vi kan ju börja med att på bilden visa hans ”lön för mödan” – i form av en riktigt stor dalahäst (det fanns ju ingen vikmanshyttehäst på den tiden…) och något mycket modernt på den tiden, en tryckkokare. Fina priser minsann till 1963 års CRU-mästare.

I prislistan för övrigt återfinns idel kända fiskare av rang: tvåa blev Ho-Erik Eriksson slagen av Östen med futtiga 4 gram, Sven ”Svecke” Eriksson hamnade på bronsplats, sedan följde Sivert Granberg, Kenneth Karlsson, Frans Karlsson, Johan Hjorth, Harry Granberg, Eivind Andersson, Bertil Jansson med flera.

Till sist en allmän reflektion: pimpelfiskare tål absolut kylan bättre än några andra kategorier i samhället – exempelvis sommarmetare” Ha. ha, ha…