Gamla Vikmanshyttan > Byarna > Granbo > När skräddarmästare Torstensson fyllde 60 år

När skräddarmästare Torstensson fyllde 60 år

Födelsedagskalas

Födelsedagskalas

Den 26 juli år 1927 var en stor högtidsdag för skräddarfamiljen Torstensson i Granbo. Då fyllde nämligen grundaren och skäddarmästaren Carl Erik Torstensson 60 år och som bilden härintill visar var släkten samlad för födelsedagsfirande.

Låt oss skriva några rader och berätta om födelsedagsbarnet Carl Erik:

Född västmanlänning, i Himmeta socken. året var alltså 1867. Han jobbade till en början i kungliga huvudstaden innan han i slutet av 1891 slog sig ner i Vikmanshyttan. Resan till Dalarna gick båtledes till Smedjebacken för att sedan fortsätta med apostlahästarna till brukssamhället. Där fanns redan hans gode vän lanthandlaren John Lindgren i Vretbo.

C E Torstensson köpte soldatstugan Sundbergs rote i Granbo, inte särskilt långt från det skrädderi som så småningom skulle växa upp. Redan i soldat-stugan skedde de första aktiviteterna och hela familjen utom husmor Matilda fick engagera sig för sykonsten. Förutom Carl Erik själv var det fråga om döttrarna Siri och Lisa och sönerna Karl, Gunnar, Erik och Emil.

Torstenssons skrädderi uppfördes i början av 1920-talet och fabrikör, som titeln löd, Carl Erik blev dess föreståndare. Redan efter några år hade verksamheten kommit igång på ett imponerade sätt. Det talas om att skaran sömmerskor var ett par dussin stor. Fabrikationen höll på i ytterligare några år men egentligen var skräddarmästaren inte särskilt tilltalad av utvecklingen, han var mera inne på det mera hantverksmässiga arbetet. Och chefen fick som han ville och antalet anställda skars ner rejält. Sönerna Karl och Gunnar hade redan satsat på egen konfektionsrörelse i Västerås…

Skäddarmästaren Carl Erik Torstensson

Skäddarmästaren Carl Erik Torstensson

Carl Erik Torstensson ”fick vara med” i ungefär tio år. Han gick ur tiden år 1934 och sönerna Erik och Emil tog vid. Utvecklingen, främst under 1940-talet, tog död på den gamla hantverket och så småningom var det dags att sätta punkt för den en gång så framgångsrika verksamheten, det utan konkurrens största hantverket i Granbo.

Så åter till ”födelsedagsbilden anno 1927”. Stående från vänster: sonen Karl med hustrun Lotten, dottern Siri med maken Karl Viväg, sonen Gunnar med hustrun Ingrid, sonen Emil, sonen Erik med vännen Estrid, dottern Lisa med maken Karl Sandberg – vidare sittande: mor Matilda och far Carl Erik – och längst fram barnen, fr.v.: Yngve (son till Lisa och Karl Sandberg, Gulli och Britta (döttrar till Lotten och Karl Torstensson), Gerd (dottern till Siri och Karl Wiewegg) och Arne (son till Lisa och Karl Sandberg)

Vi vill även presentera en riktigt gammal fin bild: självaste skräddarmästaren Carl Erik i arbetstagen… Är det en Singer-maskin som är redskapet?