Gamla Vikmanshyttan > Brukssamhället > Vikmanshyttan har tappat drygt 25% av befolkningen

Vikmanshyttan har tappat drygt 25% av befolkningen

Låt oss säga det direkt: det här blir ingen trevlig läsning för oss vikmanshyttebor och andra som har och har haft sitt hjärta i Vikmanshyttan.

Vi tänkte nämligen komma med några data kring befolkningsutvecklingen för den ny-gamla bruksorten Vikmanshyttan. ”Tätorts-siffrorna” skvallrar om ett ras under senaste tre decennierna = från år 1976 till och med år 1985 – med 328 personer, med andra ord 26,8 procent.

Vi kan inte sticka under stol att nära nog baxnar över denna negativa trend när vi väl studerat kommunens egna faktauppgifter. Inte nog med det totala haveriet utan uppgifterna kan också berätta om en katastrofal minskning bland det uppväxande släktet och en nära nog lika stor ökning bland de äldre/äldsta invånarna.

Största minskningen har inträffat under den senaste tioårsperioden; år 1996 var noteringen totalt 1085 personer och år 2005 motsvarade siffra 897. Tappet hela 188 personer, eller drygt 17 procent.

Vi har också gamla uppgifter som sannolikt rör sig om ”postområdet Vikmanshyttan” – och dessa ligger omkring 300 personer högre om man jämför siffrorna från mitten av 1980-talet. Det vill säga en notering på cirka 1440 invånare. Mycket siffror att hålla reda på – men alla går ju åt fel håll.

Det är minsann så illa att ordet utveckling ligger lite fel uti munnen om man resonerar om Vikmanshyttans väl och ve. Naturligtvis är ordet avveckling fel använt och alltför starkt i sammanhanget, men…

Vi undrar till sist, ljuder väckarklockan med några uppvakningssignaler hos de styrande i Hedemora kommun. Vikmanshyttan förtjänar ett bättre klimat och fortsatt framtidstro!