Gamla Vikmanshyttan > Brukssamhället > Konsthantverk i gamla ringen: Stentryckeriet, det enda industriella i landet

Konsthantverk i gamla ringen: Stentryckeriet, det enda industriella i landet

Stentryckeriet

Stentryckeriet

Mitt i den gamla delen av brukssamhället, på Tallgatan 5 i Vikmanshyttan, blomstrar som aldrig förr ett gammal gediget hantverk. Bröderna Mats och Per-Owe Westman driver ett tryckeri där man trycker med hjälp av kalksten.

Verkstaden är sedan lång tid centrum för litografiskt konsttryck. Många av våra mest kända konstnärer – även en del nordiska representanter – är eller har varit flitiga gäster i Vikmanshyttan. Vi kan nämna namn som Roland Svensson, Karl-Axel Pehrson, Olle Olsson Hagalund, Sven X:et Erixson, samtliga numera bortgångna, samt Bo Åke Adamsson, Mona Huss Walin, Lennart Sand och många, många fortfarande aktiva konstnärer.

Stentryckeriet kom till Vikmanshyttan och före detta affärsfastigheten Arbetar-Ringen inom Kooperativa förbundet genom en av Europas skickligaste stentryckare, Rolf Jansson. Under mitten av 1940-talet etablerade sig Jansson med eget företag i Nacka. Den tryckpress han installerade visades upp för första gången på världsutställningen i Paris 1889. Den ansågs då vara ett tekniskt underverk. Tryckpressen var i bruk i Frankrike fram till början av 40-talet då den köptes av svenska intressenter. Det sägs att konstnären Toulose-Lautrec an-vände pressen i Paris för att trycka sina berömda affischer.

Stentryckeriet, pressen

Stentryckeriet, pressen

Den eftertraktade pressen hamnade så småningom i Rolf Janssons verkstad. När han flyttade sin verksamhet till Vikmanshyttan i början av 1970-talet fick förstås alla inventarier inklusive press följa med. När detta skrivs har det gått mer än tre decennier. Rolf Jansson gick ur tiden 1980 och då övertogs före-taget av bröderna Mats och Per-Owe Westman.

Litografiverkstaden, eller mer vanligt benämnd Stentryckeriet, besöks årligen av flera tusen människor. Förutom själva framtagningen av de grafiska bladen ges besökarna möjlighet att bekanta sig med den intressanta utställningslokalen som numera inryms i samma fastighet. Ansvarig för marknadsföring och utställ-ningar är Kenneth Stenholm, mångårig medarbetare till bröderna Westman.

Metoderna för att ta fram litografierna är de samma som utvecklades under förr-förra århundradet. Rolf Jansson hade som grundregel att endast använda bästa kvalitet av alla ingående ingredienser – och det kännetecknar än idag stentryckeriets arbeten. Papper och färger av första klass och ett kunnande i själva tryckningen borgar för att det gamla gedigna konsthantverket lever vidare.