Gamla Vikmanshyttan > Brukssamhället > Städa och göra fint inför midsommarfirandet

Städa och göra fint inför midsommarfirandet

Midsommarstädning

Midsommarstädning

Midsommarfirandet i Vikmanshyttan är sedan urminnes tider årets största tilldragelse. Det handlar verkligen om en gammal tradition som både ung och gammal snart sagt håller helig. Vi har kunnat studera gamla foton som visar Mojsenplanen och dess omgivningar, festligheterna förevigade när växtlig-heten ännu var av mera sparsamt slag och hur den ursprungliga majstången försågs med en girlang, vackert virad kring stången, och tre horisontella ringar. Ingen tvärliggande stång förekom.

Men det var då det – tiderna förändras sannerligen och därtill mer eller mindre medvetet. Jo, vi slarvar ibland med de genuina traditionernas omfattning och innehåll. Men det finns säkert också förståsigpåare som förespråkar förändringar ”inom själva ramen”.

Under alla förhållanden gällde det att motta sommaren på ett väl städat och fejat sätt. Och bolaget lät – på den tiden – se till att trevnaden satt i högsätet.

Fotografiet här intill visar fyra brukskvinnor som just den här gången (året var 1952) fick uppdraget att göra Mojsenplanen färdig för fest. Göta Bergman, Nanna Tollsten, Elin Andersson och Karin Karlsson var namnen – och mannen som tydligen utgjorde förste midsommarfirare hette Paul Täuber.