Vi har i flera olika sammanhang berättat om den sanering av gamla fastigheter som ägde rum i Vikmanshyttan under 1960-70-talen. Vi kallar det helt enkelt för ett rivningsraseri eftersom vår mening – liksom den hos många dåtida bruksbor – gick isär jämfört med bolagsansvarigas handlande. Vissa fastigheter var säkert ”hårt åtgångna” och kunde inte räddas medan ett antal gamla flerfamiljshus kunnat få vara kvar. Reparationer och moderniseringar var förstås påkallade och en del av den gamla bebyggelsen hade bevarats till eftervärlden.
Fastigheten Gröna Lund var en av de gamla husen som skattades åt förgängelsen. Den brändes ner vintern 1969. Det handlade om ett tidigt 1800-tals hus som försvann ur bruksbilden. Strax innan hade också Bergmansgården i Byn gått samma öde till mötes.
Gröna Lund låg invid dåvarande bruksjärnvägen och i trakten av Smedgatan. Många bruksbor, säkert ett hundratal, bevittnade bränningen. Och gissningen behöver inte var särskilt kvalificerad, många hände vemod inför brandmännens ifrån Hedemora och industribrandkårens handlande.
Pensionären Frans Andersson var en av de sista hyresgästerna i huset. Han passade på att föreviga händelsen. Aldrig hade så många fotograferande vikmanshyttebor skådats som just denna soliga vårvinterdag.