Gamla Vikmanshyttan > Annat se- & läsvärt > Matmor utmärkte sig – vann tävling i DD

Matmor utmärkte sig – vann tävling i DD

Brita Gröning

Brita Gröning

Nu vill vi vara lite kulinariska en liten stund. Och det gör vi genom att berätta att en av brukets duktiga matmammor vann tidningen Dala-Demokratens recepttävling ”Familjemiddag för 10 kr”. Förste pristagare hette Brita Gröning uti Solhaga, en kvinna som verkligen hade näsa och kunskaper att laga till god mat – och i det här fallet till ett lågt pris, med den tidens (år 1973) mått mätt.

Britas strömmingslåda, så hette tävlingsbidraget. Av illustrationen här bredvid får alla matälskare ett recept helt gratis även om man inte får hänga upp sig på angivna prisuppgifter. Det är ju i alla fall mer än ett kvarts sekel sedan den lyckliga händelsen inträffade.

Observera att måltiden också innehöll en dessert i form av nyponmust à 80 öre per portion.

Vi hävdar avslutningsvis att strömmingslåda var en gängse maträtt under gamla Vikmanshyttans dagar men att maträtten fortfarande förekommer på våra menyer… Kostnadsbilden är förstås helt annorlunda, exempel: l kg strömming kr 3:95 år 1973 jämfört kr 46:- i skrivande stund, en bit in på 2000-talet. Nära tolv gånger dyrare, alltså. Ska man gråta eller skratta?

En sak är emellertid säker, smaken är densamma – God!

Receptet!

Receptet!