Gamla Vikmanshyttan > Annat se- & läsvärt > Gamla bilar uti Vikmanshyttan

Gamla bilar uti Vikmanshyttan

Vi måste få visa upp några rariteter i bilväg. Vi har några uppgifter om de aktuella fordonen men skulle gärna få fler kompletterade fakta.

Bild nummer ett visar, som vi tror, den äldsta bilen och förevigandet skedde sommaren 1914 utanför snickarverkstaden och dåtidens virkeslider som var uppfört på planen i närheten. Nummerplåten syns inte särskilt bra men en kvalificerad gissning är W 179 eller 379 – och trolig ägare var byggmästare Emil Olsson (fru Greta Törnquists far).

Bild nummer två visar ett vackert åk, ungefär tio år yngre än No. 1. Det rör sig om en bil av märket Brisco, typ 24, och fanns inregistrerad år 1922. Ägare i detta fallet var laboratoriechefen John Orup. Fotografiet taget utanför gamla tvättstugan.

Bild nummer tre visar ett till synes större och kraftigare fordon. Här har vi inte några som helst uppgifter om prestanda eller ägare.

Bild nummer fyra: här saknar vi också fakta, däremot kan vi läsa ut vad som står på nummerskylten, nämligen W 2395. Omgivningen är även oklar…

Vi efterlyser all möjlig hjälp att lösa ”bilgåtorna” – tack på förhand!

Gemensamt för samtliga bilar är att de är öppna modeller. Skulle detta vara lite sportigare, för det fanns väl även andra utföranden?