Gamla Vikmanshyttan > Annat se- & läsvärt > När Elis Dahlgren hade upptäckt den nya stjärnan

När Elis Dahlgren hade upptäckt den nya stjärnan

Elis och sin "kära" kikare

Elis och sin ”kära” kikare

Oj, oj, vilken uppståndelse det blev när amatörastronomen Elis Dahlgren i Utah hade upptäckt den nya stjärnan. Det gick till överdrifter menade frankt huvud-personen ifråga som nästan ångrade att han offentliggjorde alltsammans.

-På sätt och vis var det trevligt men tycker nog att det är en del överdrivet, konstaterade Elis D. uppståndelsen. Vissa uppgifter i pressen var dessutom felaktiga, tillade den i allt och alltid noggranne vikmanshyttebon.

Det blev som sagt ett överväldigande mottagande från press och fackfolk. Lyckönskningstelegrammen strömmade in, bland annat från Lunds observatorium. Efter att observatoriet i Saltsjöbaden hade bekräftat upptäckten, som ägde rum i början av februari månad 1963, följde några annorlunda veckor. Med massor av intervjuer från tidningarna, telefonsamtal och och inte minst aktuellt inslag i Sveriges radio.

En uppgift som figurerade i pressen och som Dahlgren reagerade på var det faktum att han hade korresponderat med flera vetenskapsmän runt om i världen och därigenom använt sig av olika språk som engelska, tyska eller esperanto. Rätt skulle vara rätt: däremot hade han brevväxlat på svenska med en del inhemska fackmän.

Elis Dahlgren fick under åren flera uppmärksammade utmärkelser

Elis Dahlgren fick under åren flera uppmärksammade utmärkelser

När allt ståhej lagt sig kring den nya stjärnan och Elis Dahlgrens bedrifter längtade han mest fram mot en sammankomst i Uppsala, på Bifrostobservatoriet angående ett intressant program för amatörastronomer.

Till sist vill vi förmedla några yttringar som kom i dagen efter upptäckten – docenten Per-Olof Lindblad vid saltsjöbadsobservatoriet fick frågan: är det här en unikt amatörfynd och svaret lät inte vänta på sig: ja, det måste man verkligen säga, det är mycket sällsynt att man hittar en så här ljusstark nova. Dagens Nyheter skrev: nu är det inget tvivel om saken; en amatörastronom med ved-backen som observationsplats hann för vetenskapsmännen.

Denne märklige man med flera olika hobbies under årens lopp fick en välförtjänt uppmärksamhet i och med fyndet av stjärnan, eller vad vi lite till mans kallade den NOVA DAHLGREN. Men mycket av uppståndelsen kunde kvitta… ansåg hedersmannen Elis Dahlgren.