Gamla Vikmanshyttan > Annat se- & läsvärt > 1939 – Ett ovanligt händelserikt år

1939 – Ett ovanligt händelserikt år

En del åldriga byggnader från brukets barndom höll på att skattas åt förgäng-elsen för att lämna plats åt en nyare tids behov. Således jämnades en av de äldsta fastigheterna, Per-Jans, med marken. Endast murbruket och grundstenarna vitt-nade om var den en gång stora och mäktiga gården haft sin plats.

Skommar-Jannes stuga

Skommar-Jannes stuga

En annan byggnad, fast av åtskilligt yngre datum, var den gamla sjukstugan, eller som den förr kallades Skommar-Jannes stuga, hade börjat rivas. Stugan lär till en början tjänat som soldatstuga, till stugan hörde en gammaldags trevlig visthusbod. Skommar-Jan lystrade till efternamnet Jansson.

Nästan hela bruket gick i slalomtankar, på trettondagen var det massvandring av bruksbor och även långväga främlingar till slalombacken. Sista januaridagen var löjtnant Sigge Bergman VIF:s gäst.

Första februari bjöd på första filmupptagningen av sockenfilmen av överlärare Heimer och söndagen 26 i samma månad samlade det andra CRU-loppet över 15 km svår terräng 46 deltagare. VIF:s Gunnar Sandberg segrade på tiden 1.07.42 i seniorklassen och bland juniorerna blev också hemmavinst genom Sven Karls-son, tiden 1.13.01.

Femte mars invigdes nya Folkets hus under värdiga och vackra former. Re-kordpublik vid dansen: 500 personer. Biopremiären på kvällen med svenska filmen Milly, Maria och jag samlade fullsatt salong.

Den 25 april gick brukets och socknens äldsta invånare, änkan Margareta Kristina Löfgren bort 97 år och 6 månader gammal. ”Officiellt” rivningsdatum för Skommar.Jannes stuga var 6 maj och för Per-Jans nio dagar senare.

Årets skolresa gick till Göteborg och västkusten med ett 30-tal elever. Karne-valståg och kabaré av Unga Örnar gick av stapeln 9 juli och den 21 i samma månad avreste 34 pojkar och flickor till det stora falkenbergslägret som Dal-arnas enda deltagare bland 4.000 ungdomar av Unga Örnar.

Andra veckan, närmare bestämt 7 augusti, flyttade Brukets kontorspersonal in i nya brukskontoret. Brukets äldsta simborgare, 76-årige smeden Emil Elg, korades 18 juli.

Och händelserna ute i världen – jo, den 2 september kliver våldet in i högsätet, kriget Tyskland – Polen inleddes.