Att televisionen har stor genomslagskraft som nyhetsförmedlare och opinionsbildare fick vi bekräftat onsdagen 10 november 1976. Samhällsredaktionen på TV 1 hade under hösten sänt en rad uppmärksammade program under rubriken Studio S.
För att spegla det alltmer krisdrabbade industri-Sverige valde man att åka till Vikmanshyttan för att direktsända programmet ”Bort från byn” på rotundan i Folkets hus. Ett par hundra vikmanshyttebor hade mött upp och fick uppleva TV-spelet på nära håll. En del ansåg att det hela var ett skådespel med några huvudrollsinnehavare (STORA-disponenten Erik Sundblad, landets industri-minister Nils G. Åsling, Gävleborgs landshövding Hans Hagnell – alla i den så kallade panelen – tillsammans med programledaren Bo Isaksson) men också, som redan nämnts, många bruksanställda som ”föreställningens statister”.
Jo, jo, Brukets fackliga representanter fick komma till tals liksom bruks-prästen Göran Granberg men någon påverkan på den skisserade utgången, det vill säga nedläggning av gamla stålindustrin i Vikmanshyttan, uppnåddes följaktligen inte. Många hårda salvor levererades mot både företag och kommun och känslorna svallade.
Vikmanshyttan fick alltså ett eget TV-program som verkligen satte det anrika samhället på kartan. Men det kunde ju ha varit ”roligare” med ett positivt budskap…
Tilläggas kan att Bort från Byn-programmet rönte stor uppmärksamhet runt om i vårt avlånga land – flera miljoner personer tittade in i Vikmanshyttan.