Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Edit Sälgström – en krutgumma som få!

Edit Sälgström – en krutgumma som få!

På Ollasgården i Nordanby föddes en januaridag (28:e) 1907 en flicka i familjen Nordin. Hon fick namnet Edit, och var näst äldst i en barnaskara av sju. Fadern brukade gården som hade tillhört släkten sedan 1600-talet.

Barn- och ungdomsåren präglades naturligtvis av dåtidens liv och leverne, en timmes promenad till skolan hörde vardagen till och sedvanliga ”skollunchen” bestod av hård smörgås och kall medhavd mjölk. Edit trivdes i skolan, gillade den bäst när historie- och geografilektionerna stod på schemat.

Edit Sälgström

Edit Sälgström

1926 gifte sig den 19-åriga bondjäntan Edit med ungdomskärleken bruksgrabben Carl, hemmahörande i smedsläkten Sälgström. Ett rum och kök på Smedgatan blev deras första hem. Och året därpå föddes sonen Karl-Gösta.

Ett eget hem blev verklighet år 1931. Komforten i solhagavillan var dåtidens, det vill säga kamin och kakelugn och vedspis i köket. Tomten var stor och hade plats för både potatis- och grönsaksland samt ett antal nyplanerade äppelträd.

Familjen växte, 1934 föddes en dotter som tyvärr gick bort fem år senare. Ytterligare några år gick, och 1943 kom dottern Ann-Britt till världen.

Från 1959 och ett antal framöver arbetade Edit som hemsamarit. Det var en period då hon ägnade mycket tid och stort engagemang för att hjälpa sina äldre medmänniskor.

Edit blev änka efter 52 års äktenskap med sin Carl, året 1978. När familjelivet – och senare under pensionärsåren – medgav, blev det tal om gediget hantverk.  Hon sydde kläder, virkade och broderade. Musikintresset fanns där också från unga år, både maken och sonen Karl-Gösta som duktiga musikanter hade Edit som speciella favoriter. Själv spelade hon cittra och sjöng när tillfälle bjöds. Medlemskap i Amnesty, röda korset, ortens kvinnoklubb och hembygdsföreningarna i Vikmanshyttan och Norn noterar vi också.

Edit hade särskilt sista åren hon bodde på äldreboendet Hästskon i Vikmanshyttan god kontakt med kyrkan. Men så flyttade hon till Sala och ett äldreboende där, lagom i tid för att fira sin 100-årsdag. Jo, det blev av naturliga skäl Sala där dottern Ann-Britt bor sedan många år. Dotterns hjälp var särskilt välkommen när benen sade ifrån och rullstolen blev ett måste.

Men det alltid lättsamma humöret finns kvar, krutgumman Edit Sälgström har få jämlikar!

Edit Sälgström gick bort en vårvinterdag 2012, efter ett 105  år långt och innehållsrikt liv.