Ernst Pettersson föddes och växte upp i Norn – år 1898 – på ett bruk som i hans ungdom sjöd av bruksliv. Det dröjde inte många år förrän han kom ut i förvärvslivet. 1912 vid 14 års ålder alltså, fick han bland annat köra malm mellan Norberg och Norn. Två år senare blev han hyttkarl men när nornhyttan blåstes ner förflyttades arbetsstyrkan till Vikmanshyttan.
I början av vikmanshyttetiden jobbade Ernst Pettersson i rostugnen och tidvis också i martinen. Och under krisåren blev det tal om torvupptagning. Efter militärtjänsten jobbande han som smörjare i valsverket.
Från 1926 var arbetsplatsen mekaniska verkstaden, först som borrare senare som hyvlare. En tid förestod han ämnestillverkningen till stålhållare och hårdmetallverktyg.
Det rörde sig om sammanlagt 53 tjänsteår vid bolaget. Hans i många sammanhang påvisbara handlag och uppfinningsrikedom kom till stor nytta och uppmärksammat i dåvarande föreslagsnämnden. Pensioneringen skedde år 1965.
Ernst Pettersson var också en ”glad musikant”. Han älskade musik och redan i skolåldern lärde han sig traktera dragspel. Spelade på logdanser i Norn i ungdomen, sedan vid flera tillfällen på gamla dansbanan Knåsen i Vikmanshyttan – tillsammans med kompisen Klas Holst. När lokalt valborgsmässofirande under några år hölls i Solhaga var Pettersson en omtyckt medverkande. Han provade också på att komponera några dragspelslåtar, en mest spelade var En afton vid Grycken.
Pensionärstiden gick mestadels åt att sköta om egnahem med trädgård i Solhaga. Ernst Pettersson dog 81 år gammal, år 1979.