Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Mina Norman, en färgstark granbokvinna

Mina Norman, en färgstark granbokvinna

Mina Norman

Mina Norman

Bland många färgstarka kvinnor i bygden kan vi inte låta bli att skriva några rader om Mina Norman i Granbo by. Det var en fröjd att lyssna till Minas berättarkonst och hennes väl bevarade minne – och detta långt in på äldre dagar. Men så hade också hon redan från barnsben ”tagit för sig” i ordets positiva bemärkelse.

Låt oss ändå först berätta, att Normans Mina föddes i Granbo, växte upp i närliggande Norrhyttan men flyttade tillbaka till födelsebyn, där hon bodde tillsammans med föräldrarna i Lassesgården. Förutom dagliga sysslor i hemmet var hon emellanåt sömmerska i Torstenssons skrädderi.

När den blivande maken Helmer kom in i bilden bodde man först i Utah och sedan i Säter men kom återigen till Granbo, där husbonden själv byggde egnahem. Året var 1935. Två söner fostrades i det normanska hemmet.

Mina & Helmer Norman

Mina & Helmer Norman

Fru Norman var alltid en gladlynt person, spelade och sjöng gjorde hon hela sin levnad. Hon var bara elva år när föräldrarna köpte henne en gitarr.

Hon tyckte om att ha mycket folk omkring sig och ju mera liv och rörelse det var desto bättre trivdes hon. På fester framträdde Mina gärna och ibland tog maken fram fiolen.

Avslutningsvis vill vi också nämna, att Mina Norman engagerade sig i traktens föreningsliv. Och hon fick vara med om att bryta dåtidens mansdominerade attityder när hon som första kvinna tog säte i styrelsen för Blåbandsföreningen. Det blev ett stort steg i rätt riktning för ortens kvinnor i det framtida samhällsarbetet.

Personalia: född 1878 – död 1975