Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Ernst Nordström – En resonabel och praktiskt person som ställde upp när det behövdes

Ernst Nordström – En resonabel och praktiskt person som ställde upp när det behövdes

Ernst Nordström

Ernst Nordström

Ernst Nordström var verkligen en genuin bruksbo och fin representant för den gamla arbetarstammen som formade brukssamhället en bit in på 1900-talet. Många goda egenskaper kom i dagen hos dessa människor, bland andra plikt, noggrannhet och en stor portion vi-känsla.

Ernst Nordström var född år 1918 i Vika socken men kom med familjen till våra trakter redan ungt 20-tal. Efter några år i Prästhyttan blev adressen Vikmanshyttan, närmare bestämt Jälkarbyn.

Snart nog efter avklarad skolgång var det dags att bidra till familjens väl och ve. Det blev tio ungdomsår vid Wikmanshytte bruks lantbruk, där förresten pappa Gottfrid var ladugårdsförman. Ernst sadlade om och blev lastbilschaufför fram till mitten av 50-talet. Ett bevis för hans flexibilitet( ord som inte användes särskilt mycket vid denna tid, förstås) framgår av ytterligare ett yrkesbyte, han jobbade därefter och i tretton års tid som snickare.

Ernst Nordström karriär avslutades år 1968, inte så ”trevligt” kan vi förstå men efter en behövlig höftoperation blev det tal om förtidspension. Och därmed klev han också av sysslan som vice ordförande för industribrandkåren.

Hedersmannen Nordström ville gärna deltaga och helst medverka i det före-ningsliv som bjöd i brukssamhället. Han hade förresten i unga år prövad på med ett fackligt uppdrag – som kassör i lokalavdelningen inom Lantmannaförbundet. Ernst kom senare att förknippas med idrottsföreningen (VIF), både som ledamot i huvudstyrelsen men mest som engagemanget i längdskidsektionen. Han var under många år en av de viktiga kuggarna i vinterverksamheterna. I början av 50-talet fungerade han också som ordningsvakt vid danserna i Folkets hus och hjälpte till vid förekommande nöjestillställningar. ”Hjälpa till” var rätta ordet, det skedde också inom Scoutkåren och på Bruksmuseum och som kassakontrollant i Kooperativa. Och så var en enastående supporter åt sina två söner vid deras idrottsutövande, speciellt inom VIF-fotbollen.

Åren 1950-51 uppfördes egnahemmet på Vintervägen i Solhaga men det blev ofta tid över för en avkopplande fisketur, en viktig ingrediens i Ernst Nordströms liv och leverne.

Ernst gick ur tiden 2011.