Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Albin Nilsson – en av de största inom VIF

Albin Nilsson – en av de största inom VIF

Albin Nilsson

Albin Nilsson

I början av 1920-talet blev Albin Nilsson vikmanshyttebo. Han var född år 1900 i Högbo. Ungdomsåren tillbringade han i Hofors, där han också började arbeta i bruksträdgården.

Hans intresse för trädgårdsskötsel växte allt starkare med tiden och han för-kovrade sig vid diverse handelsträdgårdar, bland annat i Gamla Uppsala. När han så flyttade till brukssamhället fick han anställning i bruksträdgården. Det tunga arbetet tvingade honom så småningom att sluta med trädgårdssysslorna. Ett lättare jobb kunde dessbättre ordnas inom stålverket.

Albin Nilssons stora fritidsintresse var idrotten. Inom bruksföreningen lade han ner ett ambitiöst och framgångsrikt arbete, både som aktiv och som funktionär i olika sammanhang. Han var således funktionär vid samtliga CRU-lopp på skidor, var tidtagare vid SM i slalom år 1942 och inom fotbollen såväl lag-ledare som fotbollsdomare. I föreningsstyrelsen fungerade han som ordförande respektive kassör under flera perioder. Inte nog med detta, Albin N. ställde också upp i skytteföreningens verksamheter.

Sammanfattningsvis: ett ideellt arbete som går till brukshistorien av en av de största inom VIF-administrationen och idrotten. Många av oss bruksbor gläds än idag över Albin Nilssons insatser!

Alltför tidigt rycktes Albin Nilsson bort, endast 60 år gammal.