Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Anne-Mari Lindström – en sångfågel från Utah

Anne-Mari Lindström – en sångfågel från Utah

Anne-Mari Lindström

Anne-Mari Lindström

Att sjunga för publik började Anne-Mari med i NTO-lokalen i Granbo. Under fem år arbetade hon i Huddungby utanför Sala och var med i en ”program-patrull” som turnerade i Västmanland och norra Uppland.

På 17-årsdagen fick A-M sin första gitarr – och det blev starten för vissången. Men hon har aldrig lärt sig spela. Hon är helt självlärd och vet sin begränsning. Sånglektioner har hon däremot tagit med den förnämliga läraren Kerstin Thor-borg.

Under årens lopp har det blivit åtskilliga framträdanden i bystugor, försam-lingshem, sjukhem, Folkets hus, kyrkor, bygde- och hembygdsgårdar runt om i Dalarna. Ja, även lite utanför länets gränser. Hon har konsekvent tackat nej till jobb längre bort på grund av resorna.

A-M Lindström har sjungit i Frukostklubben hos Sigge Furst. Året va 1968. Hon medverkade i Nygammalt i TV år 1973 och har dessutom gjort flera program i Radio Dalarna. Även Hedemoras närradio har hon gästat.

Den första grammofoninsjungningen gjorde hon år 1968 i Europafilms studio i Stockholm. Detta resulterade i en EP. Den inspelningen fick AM i jubileums-gåva av sina danskurselever på Skogshögskolan i Garpenberg. Hjon hade då varit dansledare i 10 år. Hon fortsatte sina kurser på ”Skogis” i hela 25 år. Till Garpenberg kom hon för övrigt i egenskap av folkdanslärare i Hedemora.

Therese Juel besökte A-M sommaren 1980. De bandade då ett visprogram för Riksradion. Hon rekommenderade henne samtidigt att gå med i Visans Vänner i Falun. Året därpå blev det ett visprogram med Visans Vänner, där både Therese Juel och A-M medverkade. Så gjorde V.V. en gemensam LP på vilken de sjöng två visor var. I den vevan blev A-M också erbjuden att göra en egen LP-skiva. Den bandades hösten 1981.

När en LP med hedemoramusik skulle göras år 1984 blev A-M inbjuden att medverka med två visor. 1990 kom så en egen kassett med 23 visor, alla utom fyra är tonsatta av Anne-Mari.

År 1964 var hon med i första folkparksrevyn i Hedemora hos Hedéen och Hajen. Den följdes av flera – och i augusti 1991 var det dags för den senaste.

Vidare har fru Lindström gjort sex program med andliga sånger för radions P1 som bandades på Religionsradion i Uppsala. Och – det tycker hon är toppen – så har hon medverkat i Norns kapell på nyårsbön sedan 1985, även vid advent och musik i sommarkväll.

År 1977 blev Anne-Mari inviterad att tillsammans med riksspelmännen Kurt Grälls och Pontus Berggren medverka i Musik vid Siljan med ett program kallat Visor och låtar från södra Dalarna. Det var nog inför det framträdandet som hon började sätta toner till andras texter – helt enkelt för att få fler visor från våra trakter.

Inför 100-årsfirandet av Paul Lundh och Kerstin Hed tonsatte hon många av deras dikter. Detta skedde inför det två program på en timme vardera som Birger Sjungargård och A-M tillsammans gjorde för Radio Dalarna.

Sångfågeln från Utah läser gärna lyrik och då kommer ofta melodier smyg-ande på henne. Det har hittills blivit drygt 200 tonsatta dikter. Lyrikböcker har hon också fått från lyssnare som hört hennes visor i radion. Och påringningar och brev från många vänliga människor runt hela landet.

Till sist, säger A-M, det är roligt, mycket roligt att sjunga. Det ger också så mycket igen!

(Artikeln är hämtad ur hembygdsboken Bya-Jälkarbyn-Utah, utgiven 1992)