Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Åke Lindolm – ”Mr Idrott”

Åke Lindolm – ”Mr Idrott”

Åke Lindholm

Åke Lindholm

Trots att Åke Lindholm inte kom att tillbringa särskilt många år i Vikmanshyttan vill vi utan tvivel berätta lite grann om hans liv och leverne under rubriken Vikmanshyttebor.

Anledningen? Jo, Åke var och blev en av de allra starkaste personligheter som levt på bruket i modern tid, en person med stor energi och tro på sig själv och en tävlingsmänniska som alltid ville vara bäst… Egenskaper som vi lite till mans skulle vilja besitta…

Åke själv myntade epitetet ”Mr Idrott” och med följande rader kommer bekräftelsen per omgående:

Längdskidåkning: tidig premiär, redan på skolidrottens tid
Slalom: intresset växte och framgångarna kom när VIF fick sin egen Kartjärnsbacken (slalombacken där SM i slalom anordnades 1942)
Bandy: fanns ju redan etablerad sedan 30-talet på bruket, ”det gällde att hänga med…”
Ishockey: Åke gillade ju fart och kamp, VIF passade bra
Fotboll: sommaridrotten nr ett, debuterade som 16-åring i VIF:s A-lag, senare i Malung med flera klubbar
Tennis: en sport som kom in i Åkes livscykel i mogen ålder med bland annat DM-tecken som resultat
Golf: också en vuxensport för Mr Idrott (fyra i handikapp)
Curling: stort engagemang och framgångar som veteran, bland annat Oldboysmästare 1981

Åke Lindholm var en person som ingalunda var rädd att prova nya utmaningar, detta gick också igen i yrkeslivet. Eftersom pappa Sven ägde en speceriaffär i Vikmanshyttan var det naturligt att första arbetet återfanns i bruksbutiken. Efter en tid utbildade han sig till officer, fortsatte sökandet efter nästa jobb och blev säljare åt Jofa i Malung. Vidare som egenföretagare men trivdes nog allra bäst som marknadsförare av sportartiklar och dito kläder. Kuriosa: till sin PR-verksamhet knöts tillfälliga kontakter med idrottsmän med stor dragningskraft som Ingo Johansson och Bempa Eriksson.

Åter till vikmanshytteåren
Åke kom med familjen till Vikmanshyttan i ungdomen, tio år gammal. Födelseorten var Avesta och födelseåret 1924. En skidtävling vid 10 års ålder satte fart på idrottsintresset. Fyra år senare vann han skol-DM för södra Dalarna (distans 5 km). Samtidigt började han åka utför och som 17-åring åstadkom han smått sensation vid SM i Filipstad – han var fyra bland 80-talet deltagare i kvalet men körde dessvärre ur i andra finalåket. Ytterligare framgångar lät inte vänta på sig – och representerade en tid Sälens IF.

Kom till Örebro år 1955
Sportintresset blev inte mindre som stadsmänniska. Tvärt om, hans kunskaper och kontakter som byggts upp hittills i Åke Lindholms liv kom till stor användning främst inom storklubben Örebro SK. Både fotbollsstyret och huvudstyrelsen inom föreningen tog vara på hans tjänster. Idrotten hade ju varit med sedan barnsben och det affärstekniska satt säkert i generna med påbrå från faderskapet. Ålderns höst mötte han med fortsatt idrottsutövande, anpassat till ork och andra förhållanden.

Åke Lindholms liv ändades i augusti månad 2009, efter ett långt och mycket innehållsrikt leverne som vi alla kan förstå. Livskamraten sedan skoltiden och sedermera hustrun, vikmanshytteflickan Ingeborg (född Heimer) hade mist sin Åke.