Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Torbjörn Lindblad – omtyckt lärare och aktiv föreningsmänniska m.m.

Torbjörn Lindblad – omtyckt lärare och aktiv föreningsmänniska m.m.

Torbjörn Lindblad

Torbjörn Lindblad

Torbjörn Lindblad kom flyttandes till Vikmanshyttan med sin familj, det hände i augusti månad 1965. Ludvikasonen, född år 1934, hade då klarat av sin utbildning i Gävle till lärare, slutfört sin militärtjänst i Sollefteå och där också funnit sin livskamrat i hustrun Vivianne – och bildat familj.

Jo, Torbjörn hade också arbetat som lärare i ett antal år, till en början vid ett par skolor i Närke och under fyra års tid i Garpenberg. När en ordinarie tjänst fanns inom räckhåll i Vikmanshyttan blev han vikmanshyttebo för gott.

Bruksamhället hade berikats med en invånare som i allra högsta grad bidrog till att många av dåvarande föreningar med kraft kunde leva vidare. Redan hösten ankomståret blev han medlem i Hembygdskören där han blev en efterlängtad basstämma under många år. Han ägnade sig även åt föreningens administration och ledarskap i egenskap av ordförande m.m. Idrottsföreningen – VIF – såg också Torbjörn som ledare, främst i den befintliga, och mycket aktiva – skidsektionen. Han axlade ”jobbet” sedan Gunnar Sandberg avslutat sin karriär – och det fordrades både vilja, kraft och fantasi. Det lyckades bra!

Själv var Torbjörn Lindblad en framgångsrik motionär, han älskade att träna och gav sig på flera långlopp på skidor förutom alla träningsrunder kring Vikmanshyttan.

Och inte nog med detta, andra föreningar som vann hans intresse och fick hans tjänster var ortens Uchatius-Gillet och Old Fellows uti Hedemora. Han spelade golf, älskade att dansa och sommarstugan vid Grycken var hans och familjens välbesökta smultronställe. Bland Torbjörns många fina egenskaper måste vi få framhålla honom som en utomordentligt omtyckt sällskapsmänniska. Det var alltid nära till hans vissång och gitarrspelande, han anlitades ofta som allsångs-ledare när nöje och underhållning stod på samvarons program.

Under en lång rad av år fungerade han som flitig lokalkorrespondent för Södra Dalarnes Tidning.

Alltför tidigt gick Torbjörn Lindblad bort, efter en tids sjukdom. Året var 1996.