En av bruksamhället mesta föreningsmänniskor under årens lopp var valsverksarbetaren Severin Lehnberg. Han såg dagens ljus år 1889 i Jälkarbyn och det var där, redan vid åtta års ålder, som Severin fick börja arbeta i jordbruket.
Där stannade han tills fyllda 20 år då det var dags att flytta upp på bruket och börja i industrin. Severin blev kvar i fyra år innan nyfikenheten på andra arbets-platser tog överhanden. Han hann provade på huvudstaden, Södertälje och Ludvika.
När fadern dog 1918 beslöt han flytta hem igen. Severin arbetade ett tag i smedjan, fungerade en tid som synare men även som valsverksarbetare. Vid fyllda 70 år var det dags att gå i pension.
Lehnberg var sedan ungdomen organiserad nykterist, längsta tiden i NTO, men dessutom även i Blå bandföreningen, NPGO och NOV. I Vikmanshyttans NTO tillhörde han styrelsen vid ett flertal tillfällen, som ordförande och studieledare. I Fredsföreningen tillhörde Severin distriktsstyrelsen i tio år.
Vidare engagerade sig Lehnberg i erkända Sjukkassan (16 år), som ombudsman i Kopparbergs läns nykterhetsnämnd (15 år), tillhörde dessutom styrelsen i Lantarbetarförbundets lokalavdelning, Vikmanshyttans arbetarekommun (20 år) samt var ombud för begravningskassan (30 år). Vilket engagemang!
Tilläggas ska att Severin Lehnberg även fungerade som lokalkorrespondent för Södra Dalarnes Tidning, från slutet av 1920-talet till början av 1930-talet.
Mångsysslare Severin Lehnberg avled år 1963.