Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Erland Lawin – glädjespridare med massor av sång & musik

Erland Lawin – glädjespridare med massor av sång & musik

Erland Lawin

Erland Lawin

Erland Lawin föddes 1908 i Långshyttan. Under några år av uppväxttiden bodde han i Roslagen, närmare bestämt i Östhammar. Först 1922 blev han vikmanshyttebo.

I unga år var han militärmusiker men kom snart tillbaka till bruket och ägnade sedan sina tjänster åt Wikmanshytte Bruk.

Fram till början av 1950-talet sysslade Erland huvudsakligen med stålsyning men befordrades vid den tiden till förman på färdigställningsavdelningen. Han gick i pension vid midsommartid år 1970.

Erland Lawin var starkt förknippad med sång- och musiklivet i samhället. Alltsedan ungdomen spred han glädje bland ortens befolkning såväl i Hembygdskören som Musikkåren.

Han var dessutom med och bildade Salongsorkestern, liksom dåtidens kanske främsta och populäraste dansorkester i mellansverige, Crescendo. Brodern Helge höll i trådarna för bandets verksamhet som gav Vikmanshyttan mycket PR på 1930- och 40-talen.

Den musikaliske solhagabon hörde till stöttepelarna i Hembygdskören, var dess vice dirigent och aktiv i styrelsen. Det blev också många framträdanden under årens lopp för bassångare Lawin i körsammanhang – julottorna i Norns kapell inte att förglömma.

Bland övriga fritidssysselsättningar förekom titt och som tätt utflykter till sommarstugan vid Grycken. Och som en bekräftelse på Erland Lawins händighet – han var en person som hade lagt sin gärning i händerna – var hans skapande i trä och metall. I ungdomen var han därtill med om att bygga en av de första radioapparaterna i Vikmanshyttan. Det blev även tid över för ett tioårigt kassörskap inom det lokala SALF-facket.

Erland Lawin lämnade jordelivet år 1987.