Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Gösta Larsson – idrottsintresserad metallbas

Gösta Larsson – idrottsintresserad metallbas

Gösta Larsson

Gösta Larsson

Gösta Larsson, med födelseår 1910, var född i Jälkarbyn. Han gick tidigt ut i förvärvslivet. Efter två år som jordbruksarbetare kom Gösta till Brukets smedja, där diverse slipjobb väntade. Därefter blev han mejslare i varmvalsverket för att sedan vända åter till smedjan en tid som släggare. Det gällde minsann att vara flexibel, speciellt när det var si och så med arbetstillfällena.

När den nya mekaniska verkstaden togs i bruk flyttade Gösta dit. Första tiden jobbade han med reparation och borrning, senare som svarvare under en lång rad av arbetsår.

Vikten av en väl fungerande och ansvarstagande fackförening hade Gösta förstått redan som ung. Att få äran att bli främste representant för Brukets metallare fanns egentligen inte ens i hans drömmar. När sedan den stunden kom var det en stolt brukskarl som axlade sitt förtroendeuppdrag.

Föreningslivet var som sagt viktigt. Gösta hade provat på redan i Folkets husföreningen och i ortens idrottsförening. Första tiden inom VIF som aktiv fotbollsutövare, sedan flera säsonger som lagledare. Småningom verkade han som materialförvaltare och vice ordförande i den blå-vita föreningen.

Gösta Larsson blev endast 66 år gammal. Samma år som han avled, 1976, kom nedläggningsbeskedet angående bruksindustrin – tråkigheter den gamle fackföreningsbasen slapp undan!

Döttrarna Larsson

Döttrarna Larsson

Förresten…

Gösta äktade vikmanshytteflickan, Bergmans Sonja.
Så småningom begåvades makarna med tre döttrar: Irene, Christina och Barbro. De var alla födda olika år, men kuriöst nog samma datum!