Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Sven Johansson – upplänning som blev vikmanshyttebo

Sven Johansson – upplänning som blev vikmanshyttebo

Söderforsar-Sven Johansson

Söderforsar-Sven Johansson

Vi kommer ihåg Söderforsar-Sven för sitt lättsamma och trevliga humör, hans kunnande inom diverse arbetssysslor på Bruket och som en pålitlig och ambitiös föreningsfunktionär. Kort sagt, vi var många som såg upp till honom…

Sven var född och uppväxt på bruket Söderfors, i norra Uppland. Födelseåret var 1911. Till Vikmanshyttan kom han vid 25 års ålder och blev sedan kvar hela sitt liv. Redan i Söderfors hade hann provat på regulerarjobbet i smedjan, en syssla som han fortsatte med i vikmanshyttesmedjan. De hårda påfrestningarna, särskilt på ryggen, medförde ett arbetsbyte. Sven kom senare till mekaniska verkstaden som hyvlare.

Vid mitten av seklet 1900 blev familjen Johansson egnahemsägare i Solhaga, men fritiden räckte också till för en och annan visit i sommarstugan vid Stora Norn.

Inom ortens idrottsförening lade Söderforsar-Sven ner ett förtjänstfullt arbete, först som kioskföreståndare, ledamot i friidrottssektionen och senare som funktionär vid CRU-loppet på skidor. Inte nog med det, inom arbetarekommunen fungerade han som kassör och i arbetet tjänstgjorde han en lång period som huvudskyddsombud.

Sven Johansson gick bort år 1997.