Johan Johansson var född (år 1875) och uppväxt i Smedgården i Bya. Fadern var liesmed i en närbelägen smedja. Så snart skolgången var avklarat hjälpte han sin far i smedjan.
Efter exercisen på Rommehed begav han sig hemifrån för att söka arbete på annan ort. Johan hamnade först i Fagersta där han var med om att bygga fagerstaföretagets första valsverk. Via en kortare avstickare till Borlänge kom han till Säter. Detta hände vid en tid då stora byggnationer ägde rum på sjuk-huset men hur det nu var kändes byggnadsjobben ute i själva staden mera lockande.
Med tiden återvände Johan, förresten i dagligt tal kallad Sme-Johan, hem eftersom fadern led av ohälsa och behövde all hjälp. Efter dennes bortgång byggde sonen på egen hand den nuvarande Smedgården.
Den dagliga arbetsgärningen var annars förlagd till närbelägna bondgårdar. Johans färdigheter i såväl smide som snickeri kom då väl till pass. De sista femton aktiva åren fram till 1946 var han anställde vid Wikmanshytte Bruk.
Sme-Johan var en person som fick vara med om hårda tag mest hela sitt liv men både krafterna och det glada humöret gjorde att han stod rycken. Trots nedsatt rörelseförmåga på ålderns höst höll snickarglädjen i sig, Resultatet? Jo, han tillverkade lieorvar, sparkstöttingar och harvar. Och allt detta hantverk vittnade alltid om gott handlag och noggrannhet.
Smeden och byggnadsarbetaren Johan Johansson gick bort år 1963.