Årtalet var 45, 1945. Vi gladdes åt att den efterlängtade freden i andra världskriget var ett faktum och på hemmaplan var planeringsarbetet i full gång inför nästkommande års 25-års jubileum inom Wikmanshytte Bruks AB.
Vid det här laget kom en ung västgöte flyttandes till Vikmanshyttan. Hans namn var – och är – Olof Hallbäck som efter genomförd utbildning i Uppsala fick anställning som bokhållare. Ett jobb som på den tiden omfattade en hel del status. Inte att jämföra, förstås, med smedernas ställning på det gamla bruket…
Olof Hallbäck, till vardags Olle, kom att ägna ett kvarts sekel år åt dessa arbetsuppgifter på brukskontoret och vid sidan därom framstå som en flitig samhällsinvånare på många olika områden.
Men låt oss börja från början. Olle föddes år 1920 i Vassända-Naglums socken i Älvsborgs län (numera införlivad med Vänersborgs kommun. Skolgången började i Brinkebergskulle och sedan följde realskola i Vänersborg. På I 15 i Borås försvarade Olle landet och läsåret 1944/45 studerade han på handelsskola i Uppsala.
Och så kom då vikmanshytteanställningen, kom till ett guldkantat företag som dåvarande kamreren Georg Dalbrink uttryckte det i anställningsintervjun. Företaget, Wikmanshytte Bruks AB. ägdes då av Wallenbergs Stockholms Enskilda Bank.
Låt oss gå vidare med Olle Hallbäck fortsatta karriär. För 1970 var det dags att flytta till Söderfors när vikmanshytterörelsen slogs samman med Stora Kopparbergs anläggningar i Söderfors. Specialverken bildades. En lång rad omorganisationer blev följden och en rad befattningar flyttades från Vikmanshyttan till Söderfors. Under den här tiden genomförde Hallbäck en vidareutbild ning och kunde titulera sig diplomerad företagsekonom.
Nya arbetsuppgifter väntade, trots att Olle bara hade ett par år till pensionen. År 1980 tillträdde han en tjänst som redovisningschef inom Nyby Uddeholm AB, första tiden på kontoret i Eskilstuna, senare i Karlstad. Så fusionerades företaget med Avesta AB och den nya arbetsplatsen, eller rättare sagt, arbetsplatserna blev i tur och ordning Avesta och Stockholm. Hallbäcks två sista aktiva år tillbringade han således i huvudstaden, på Vasagatan.
Den sista augusti 1990 pensionerade sig Olof Hallbäck, till slut ska sägas, efter 45 år i den problemfyllda specialstålsbranschen.
Åter till vikmanshytteåren
När Olle kom till Vikmanshyttan 1945 kontaktades han av Vikmanshyttans IF:s ordförande Ivar Sättermark, och blev till en början sekreterare i styrelsen. Han växlade sedan över till kassörsposten i några år och var dessutom tävlingssekreterare i både slalom och längdskidor (CRU-loppet).
Idrottsföreningen hade också hand om den årliga sinskolan och Olle hade uppdraget att ta hand om simlärarna. Under ”hans” tid byggdes ett nytt hopptorn vid vikmanshyttebadet. Själv kunde han ståta med att avlägga guldmagistern i Vikmanshyttesjöns ”härliga böljor”.
I väldans många år var Hallbäck revisor i Folkets husföreningen, till en början tillsammans med Ulf Borg och Arvid Gröning. Hans minns med glädje och tillfredsställelse 1950-talets fram-gångsrika år för FH-föreningen med god lönsamhet främst från de mycket populära danstillställningarna.
Olof Hallbäck engagerade sig även i Brukets fackförening SIF (Svenska Industritjänstemannaförbundet). Var dess ordförande i några år, bland annat då de lediga lördagarna introducerades. Han kommer väl ihåg hur brukschefen Ture Omberg var skeptisk till nymodigheterna, han ansåg att det skulle bli mindre gjort. Han gav dock med sig, vilket inte var vanligt i andra sammanhang.
Butikschefen på Konsum Tallgatan, Herman Hellkvist, frågade hon Olle H. var villig bli revisor i föreningen Södra Dalarna. Det blev ett ja. Senare följdes uppdraget med en post som ledamot, både i den lokala föreningen och i Konsum Dalarna.
När företagsnämnderna vid Wilkmanshytte Bruk bildades hette den förste sekreteraren Olof Hallbäck och när ett par bostadsrättsföreningar såg dagens ljus, då blev Olle den ekonomin-svarige, i många år. Samma sak gällde när vägföreningen startade, då åtog sig Olle både kassörs- och sekreteraresysslorna. Vid årsmötet 1962 valde föräldraföreningen ny ordförande, Sven Karlsson avgick och Olof Hallbäck tog över…
Vi skulle nog kunna fortsätta ett tag till vad gäller Olof Hallbäck engagemang i Vikmanshyttan. Men som han själv säger så blev det lite plock ur ett åldrigt minne – en del kom jag ihåg, en del vill jag inte komma ihåg och så finns det saker som man inte varit med om – så det så.
Hallbäcks Olle hade det goda humöret och kvickheten kvar. Bodde sedan flera år tillbaka i Uppsala, i ett radhus i Svartbäcken. Vi glömde nästan bort att Olle en gång i tiden, under vikmanshyttetiden förstås, äktade en äkta bruksflicka vid namn Doris Eriksson, dotter till Sven ”Lappen” och Malin Eriksson.
Hedersmannen Olof Hallbäck gick bort en höstdag 2014.