Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Artur Danielsson – en av de sista bruksveteranerna

Artur Danielsson – en av de sista bruksveteranerna

Artur Danielsson

Artur Danielsson

Artur Danielsson kom till Vikmanshyttan år 1915. Han var emellertid född i Västanfors (år 1886) och hade sin första anställning under Fagersta bruk, första tiden på sågbladsverkstaden och senare i valsverket.

Och så blev det tal om att flytta på sig, knappt 30-årige västmanlänningen valde det gamla anrika Bruket i Vikmanshyttan. Ett beslut som han aldrig ångrade, varken jobbmässigt eller socialt.

Det blev drygt 45 tjänsteår i V-hyttan. Hans första tid sysselsatte han sig som byggnadsarbetare. Fick vara med om att bygga upp den sista hyttan och den nya martinen, även dammbygget i Norn tillhörde dåvarande arbetsuppgifter. Efter fem år bytte han jobb, blev ställare i valsverket. Tiden gick och när 1950-talet randades blev färdigställningsverket hans nästa och sista arbetsplats, som synare och provare.

När arbetsstyrkan vid Wikmanshytte Bruk slutade sitt lördagsskift, det var i mitten av februari 1961, var det en arbetare som med ett visst vemod lämnade verket. På egen begäran slutade Artur Danielsson sitt långa ”dagsverke”. Senare på året skulle han ju fylla 75 år och då måtte han ha gjort rätt för sig… tyckte en av de allra sista bruksveteranerna.

Danielssons glada och gemytliga sätt gav honom många vänner och i jobbet hade han alltid respekterats och varit omtyckt. Ålderns lugna dagar tillbringade han gärna tillsammans med en god bok, en fisketur eller med bärplockning när hösten bjöd in till skogsutflykter.

Sommartid 1970 lämnade hedersmannen Artur Danielsson detta jordeliv.