Gamla Vikmanshyttan > Vikmanshyttebor > Britta Åman – en av de strävsamma arbetarhustrurna i gamla Vikmanshyttan

Britta Åman – en av de strävsamma arbetarhustrurna i gamla Vikmanshyttan

Britta Åman

Britta Åman

Det var en annan lott som kvinnorna fick kännas vid förr i tiden. Konstaterandet kom en gång från Britta Åman, boendes i Dalsgården i vikmanshyttebygdens största by Jälkarbyn. Hon visste minsann vad hon pratade när hon summerade ett strävsamt leverne – på ålderns höst. Trots detta klagade hon inte särskilt mycket, det blev ju bättre så småningom.

Mor Britta föddes i Järna en januaridag 1878. Redan i barndomen flyttade familjen till Kvarnbacken utanför Hedemora. Under uppväxtåren fick hon vara med om både det ena och det andra. Vedhuggning hörde förstås till vardags- sysslorna men också andra arbeten som stensprängning.

I början av 1900-talet ingick Britta äktenskap med rättvikskarlen Jon Åman. Jon hade också flyttat till söderut, till Nås i Hedemora socken. Den ambitiöse maken utbildade sig till murare och fick snart nog förtroendet att leda många arbeten som murarbas. Makarna flyttade till Jälkarbyn år 1911 där åtta barn kom till världen.

Mor Britta blev en i raden av de strävsamma arbetarhustrur utan vars hjälp männen stod sig ganska slätt i seklets begynnelse. Åtta barn betydde mycket arbete men det hindrade inte att hon under barnens uppväxttid sydde deras kläder. Tiden för första världskriget var speciellt betungande men tack vare för-stående make som varen händig husbonde löste man de flesta situationerna.

Vi får inte glömma bort att nämna om mor Britas goda humör, hade lätt att skratta och dra på smilbanden. I ungdomen gillade hon att dansa och det passade utmärkt eftersom maken Jon var en ”rackare” på att traktera flera instrument, främst fiol. Inte nog med detta, han byggde också ett 20-tal instrument…

Britta Åman var en av många människor, födda i senare delen av 1800-talet, som fick uppleva väldiga förändringar i samhällslivet, de fick vara med om att återta människovärdet.

På ålderns höst ägnade sig mor Britta åt sina hobbies, att virka och sticka. Barn och barnbarn, och en hel del vänner och bekanta, försågs med allehanda hantverk signerade Åmans Britta. År 1962, 84 år vorden, lämnade hon det jordiska.