Att de sista åren av 1970-talet blev historiska för Vikmanshyttans del på grund av den aviserade nedläggningen av den allra största delen av bruksindustrin. Så här i efterhand kan man inte annat än påstå att det gamla bruket kunde – och borde – kommit i fokus av andra anledningar.
Hela svensk specialstålindustrin stod inför ett genomgripande strukturomvandling (så hette det) och först i raden kom gamla anrika Vikmanshyttan att drabbas.
Vikmanshyttan kom på mångas läppar, informationsflödet blev helt enormt, svenska tidningar, radio och TV följde med stort intresse ”vad som höll på att hända. SVT hade direktsändning av samhällsprogrammet Studie S och det skrevs åtskilliga spaltmeter i olika avisor.
Vi har ”roat” oss med att här föredra ett exempel av nyss nämnda skriverier som bara under november månad 1976 förekom i tjugosex av landets tidningar. Först presenterar vi tidningarna i bokstavsordning:
- Aftonbladet, Stockholm
- Arbetarbladet, Gävle
- Arbetet, Malmö
- Barometern, Kalmar
- Dagens Nyheter, Stockholm
- Dala-Demokraten, Falun
- Expressen, Stockholm
- Falu-Kuriren, Falun
- Gefle Dagblad, Gävle
- Göteborgs-Posten. Göteborg
- Hallands-Posten, Halmstad
- Kronobergaren, Växjö
- Kvällsposten, Malmö
- Nordvästra Skånes Tidningar, Helsingborg
- Nya Norrland, Sollefteå
- Oskarshamns-Tidningen, Oskarshamn
- Svenska Dagbladet, Stockholm
- Sydsvenska Dagbladet, Malmö
- Södra Dalarnes Tidningar, Hedemora
- Uppsala Nya Tidning, Uppsala
- Värmlands Dagblad, Karlstad
- Västerviks-Demokraten, Västervik
- Västerviks-Tidningen, Västervik
- Västmanlands Dagblad, Västerås
- Östra Småland, Kalmar
Vi kan säkert påstå att ytterligare tidningar ägnat en och annan rad om ”Strukturomvandlingens Sverige” och därmed också problematiken uti Vikmanshyttan.
Vi skulle behöva stort utrymme på vår hemsida för att återge förekommande texter utan nöjer oss med att visa några då aktuella rubriker – några i den ”stora högen”.
För en sak är helt glasklar, Vikmanshyttan kom i fokus, Troligtvis till viss hjälp, kunde vi efteråt slå fast… Ett otal så kallade studiebesök gjordes också i Vikmanshyttan, de flesta från svenska industrier men också från utlandet, till och med från USA. Dessutom förekom en mängd andra aktiviteter som utställningar och studieverksamhet – och uppvaktningar i olika sammanhang, bland hos dåvarande regeringen…
Det gamla Vikmanshyttan avrundades på ett dramatiskt sätt och resultatet och ”marschen” in i ett ny-gammalt Vikmanshyttan får bli en annan historia.