Gamla Vikmanshyttan > Gamla industrin > Lantbruksdokumentation: Slogen anno 1925

Lantbruksdokumentation: Slogen anno 1925

En nödvändig och traditionell syssla

En nödvändig och traditionell syssla

Samling vid pumpen! Nej, inte i det här fallet utan kring ett annat väntande ”projekt”. Det rörde sig nämligen om att påbörja lantbrukets första slogen. Anteckningar visar att året var 1925, länge sedan alltså.

Fyra kvinnor, 14 karlar och inte mindre än tio hästar ingick i det stora arbetslaget som säkerligen hade några arbetsamma dagar framför sig, så var det väl vid alla liknande arbetsinsatser, förresten.

Bilden visar under alla förhållanden en grupp bruksare, beslutsamma att med plikttrogen känsla genomföra en nödvändig och traditionell syssla.

Vi gör en intressant iakttagelse vad gäller klädseln: kvinnorna i långa klänningar och med skyddande förkläden samt stråhattar eller huckle. Vad gäller karlarna ser vi att det var obligatorisk huvudbonad, mössa eller hatt. Bara chefen för jobbet (längst till höger) bar en annorlunda modell, en vegamössa.

Och vi kan säkert ge oss den på att arbetet blev utfört på bästa sätt, yrkeskunskaperna och dito stolthet var det inge något som helst fel på. Däremot tror vi oss veta att förtjänsten inte var särskilt stor, inget att skryta över i alla fall…