Vi backar tillbaka ungefär ett halvsekel. Vikmanshytteindustrin med flera olika verksamheter ägdes och fungerade under Wikmanshytte Bruks AB.
Sveriges genom tiderna framgångsrikaste industrifotograf K.W. Gullers hade fullgjort sitt uppdrag, nämligen att föreviga förekommande – och gamla – verksamheter. Inte bara stål- och hårdmetallverken kom på tal utan också sulfitfabriken och sågverket i Turbo, skogs- och lantbruken, rörelsen i Ulfshyttan och ”gamla” Norn. Helt klart, en unik dokumentation hade åstadkommits.
I ”fotspåren” av fotograferandet kom ytterligare en dokumentation till stånd. En del av mästerfotografens nytagna bilder utgjorde stommen i en skrift med text skriven av deckarförfattaren Stieg Trenter. Samarbetet Gullers-Trenter kan tyckas långsökt i ett dylikt fall. Men icke, ett samarbete/kamratskap fanns redan herrarna emellan – på ett helt annat plan visserligen, men…
Den läslystne kan säkert erinra sig fotografen Friberg i Trenters böcker. Ja, alldeles riktigt – bakom denna figur återfinns än idag, förstås, en fotograf ”på riktigt” gestaltad av K.W. Gullers.
Boken, i A-5-format, innehåller ett drygt 20-tal vackra fyrfärgsbilder, ett tiotal teckningar av Bertil Kumlien och som redan nämnts Stieg Trenters text, allt som allt omkring sextio sidor.
Utgåvan fanns förstås på svenska men även på engelska, tyska och franska. Boken är inte längre tillgänglig, kanske några exemplar på icke-svenska kan säkert spåras.
Wikmanshyttan, så lyder titeln, är en intressant historisk skildring i ord och bild. Kombinationen Gullers – Trenter är också historisk, båda aktörerna finns ju inte längre i livet.
Trenters tolkning av ett stycke gammal industrifakta är unik. Avrundas dessutom av en intervju med bruksveteranen Uno Berglund.