Gamla Vikmanshyttan > Förenings- & kulturliv > Vikmanshyttans tennisklubb

Vikmanshyttans tennisklubb

Tennisklubben i Vikmanshyttan hör till de relativt unga föreningarna. Det dröjde ända till slutet av 1940-talet, närmare bestämt 1948, som klubben kom till. Dåvarande disponenten Arvid Olsson var framsynt nog och står som initiativtagare till VTK. Han bad ”smältar-basen” Alex Blomgren att sätta sig i spetsen för verksamheten inom den vita sporten. Vid det här laget hade tennisen fortfarande en befogad stämpel på sig som en finare sport. Dess bättre försvann denna uppfattning då allt fler intresserade sökte sig till tennisbanan.

Ungdomstennisen stod under Sven Westers ledning

Ungdomstennisen stod under Sven Westers ledning

Men det tog trots allt ett bra tag innan aktiviteterna kom igång på ett rejält sätt. I och med starten av klubbens första tennisskola år 1962 fördubblades tränings-timmarna på grusbanan belägen bakom före detta brukshotellet. Det var främst Sven Westers förtjänst att verksamheten fick den bredare uppslutningen. Och i slutet av 60-talet slog klubbstyrelsen fast behovet av ytterligare en bana. Om de tennisintresserade hade tumme med somrarnas väder var efterfrågan på spel-timmar mycket stor. En bit in på nästkommande decennium kunde en andra bana byggas, och inte nog med det, både omklädningsrum och läktare kunde dessutom realiseras. Allt arbete ombesörjdes av klubbens medlemmar. Strongt gjord! Det blåste följaktligen medvind inom VTK.

Vid det här laget kunde bruksklubben ståta med Dalarnas mesta och bästa ungdomsverksamhet, Instruktör Sven Wester var även här den drivande kraften.

Mångåriga VTK-funktionärer

Mångåriga VTK-funktionärer

Många duktiga ledare och administratörer har passerat revy under årens lopp. Till en början nämns – förutom nyssnämnda – namn som Per Sabelström, Tore Bengtsson, Birger Trång, Nils Bjernevi och Nils Hedén, under 50- och 60-talen Nils Huhta, Olle Norling, Rune Persson och Länarth Brötegård.

Den traditionella vårdubbeln

Den traditionella vårdubbeln

De första klubbmästerskapen hölls under 1960-åts säsong. Klubbens förste singelmästare blev Nils Bjernevi, sedan hittar vi under de närmaste åren mästare som Erik Jonsson, Länarth Brötegård, Sven Alexandersson, Urban Edvardson, Börje Melkersson och Nils Åke Hovgard. Från och med 1963 korades också vinnare i damklassen, Marianne Byhlin var först ut, sedan Aune Hammächer och Inger Nylén. I slutet av 60-talet kom även klubbens framgångsrikaste junior fram, talangfulle Kenneth Tallberg,

Seriespel och flertalet tävlingar, inklusive DM-kamper, har avhållits på de fint belägna banorna på bruket. Sedan många är tillbaka återfinns Kenneth Tallberg vid klubbrodret.


PS
Här kommer ytterligare några tennisbilder – ”Var så god!”
Vi har i ett par artiklar med bilder försökt göra en sammanfattning över tennisverksamheten på bruket.

Till största delen handlar det om vad som skedde på 1950-70-talen.