Gamla Vikmanshyttan > Förenings- & kulturliv > Fint tennisfrämmande när legendaren Kalle Schröder tränade vikmanshyttespelare

Fint tennisfrämmande när legendaren Kalle Schröder tränade vikmanshyttespelare

Kalle Schröder, tennistränare 1956

Kalle Schröder, tennistränare 1956

Vikmanshyttetennisen hade ett uppsving några decennier under andra hälften av 1900-talet, närmare bestämt 1950 – 70-talen. Tennisplan nummer två iordningställdes (med frivilliga insatser) och satsningen på bruksungdomen var betydande – och framgångsrik. Vikmanshytteklubben tillhörde dåtidens bästa inom dalatennisen. Ungdomstränarna Sven Wester och Nils Huhta hade stor del i idoga arbetet. Det fanns många duktiga adepter, den störste var utan konkurrens Kenneth Tallberg.

Då var det kanske inte så konstigt att man också satsade på utombys tränare någon sommarvecka varje år. Och så hände det, det var 1955 eller 1956, som tennislegendaren Karl Kalle Schröder gästade tennis-Vikmanshyttan. Schröder hade ju vid den tiden gjort sitt på tävlingsbanorna men ställde gärna upp när det gällde att entusiasmera tennisungdomar på uppgång. Han var förresten Sveriges första internationella kända tennisspelare med 26 Davis Cupmatcher i bagaget, var dessutom tennispartner med Gustav V.

Det var många spelare på gång – och i gång – den där sommarveckan. Kalle S rörde sig inte så mycket, det kommer vi ihåg som tittade på, men han hade en fantastisk förmåga att fördela bollarna för den som fanns på ”andra sidan nätet”. Där sprangs det, kan vi lova.

Besöket stimulerade naturligtvis till mera träning bland det uppväxande släktet och klubbens lagspelare och övriga….