Gamla Vikmanshyttan > Förenings- & kulturliv > Ordförandeåret 1936

Ordförandeåret 1936

Från det tidigare så föreningstäta Vikmanshyttan vill vi så här rakt upp och ner avlämna en rapport här läget var för dryga sju decennier sedan – kring ett antal föreningars förtroendevalda med siktet på ordförandeposten.

Som sig börjar vi med den enda kvinnan i sammanhanget: Ester Eriksson höll kvinnoklubbens klubba högt, sedan följer bara karlar på högstaposten.

Arbetarekommunens ledare hette Gunnar Borg, Erik Karlsson (Granestad) innehade ordförandeposten i Folkets husföreningen – för åttonde och sista året – och Axel Sundström noterar vi som mångårig förste man i föreläsningsföreningen.

Ruben Elg är inne på sitt andra ordförandeår inom Metall och Ulf Borg är nyvald ledare i idrottsföreningen, som haft Gustaf Landström som högste ansvarig i många år.

Musikkårens administrative bas sedan lång tid tillbaka är Smé-Einar Karlsson och ortens ungdomsklubb leds vid det här laget av Sigurd Sundström. Slutligen är John Orup, chefen på labbis som en del kommer ihåg, står i spetsen för tjänstemannaklubben Uchatiusgillet.

Detta var ett litet anspråkslöst försök till föreningsminne – vi piggar i alla fall upp kom-i-håget över några framgångsrika och aktiva vikmanshyttebor som redan var eller senare blev erfarna föreningsmänniskor.