Gamla Vikmanshyttan > Förenings- & kulturliv > Ett härligt idrottsminne

Ett härligt idrottsminne

SM-budkavle 1945

SM-budkavle 1945

Teckningen här intill (av Stig Strufo Forsmark) minner om en heroisk idrotts-händelse som gick av stapeln den 25 mars 1945, på självaste våffeldagen. Det rörde sig om svenska mästerskapet i budkavle (= orientering på skidor) och tävlingarna hölls i Nyhammar. Vikmanshyttans Idrottsförening med ledare Arne Gustafsson i spetsen ställde upp med ett kämpastarkt lag, bestående av bröderna Valter, Nils och Gunnar Sandberg, Olle Viklund och Sven Karlsson.

Olle V. och Valter S. åkte i par första sträckan. De yttre förhållandena var nära nog de sämsta möjliga med en halv meter snö i skogspartierna men under mesta tiden en hel del plusgrader. Vid första växeln var brukspojkarna hela en timme och tio minuter efter täten. Å andra sidan hade de båda kämparna varit ute i sex och en halv timme. Nästa VIF-par som bestod av Nils Sandberg och Sven Karlsson lyckades bättre och gav ensamme Gunnar Sandberg ett bättre utgångs-läge. Under fyra timmar förbättrade han positionerna ytterligare och när mål-området kom inom räckhåll var han hack i häl på de framförvarande lagen.

Det blev en fjärdeplacering för VIF-arna, Idrottsklubben Hellas vann. Det är bara att konstatera att brukslaget gjorde en strong insats. Och det var ju inte ”varje dag” som de hade tränat orientering på skidor.